Upozorenje meteorologa: Stiže nova superćelijska oluja s velikom gradom, moguća i tornada :: Semberija INFO ::

 

Upozorenje meteorologa: Stiže nova superćelijska oluja s velikom gradom, moguća i tornada


Фото - Танјуг
LjUBLjANA - Slovenački meteorolog Marko Korošec poslao je važno upozorenje i rekao da bi iduće sedmice Balkansko poluostrvo mogle pogoditi nove snažne oluje.

Nakon nekoliko dana bez oluja, meteorolozi za sljedeću sedmicu predviđaju novo pogoršanje vremena. 

„Posljednje dve sedmice su pokazale su izvanredan vremenski obrazac u srednjoj Evropi. Brojne teške vremenske nepogode s tornadima, golemim gradom, iznenadnim poplavama i razornim vjetrovima razorile su sjevernu Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i središnji Balkan. Od ponedjeljka do srijede predviđa se značajnije nevrijeme, uključujući vrlo veliki grad, dok još jedan snažan i dubok frontalni talas  ulazi u pregrijanu zemlju“, navodi Korošec.

„Vremenski modeli već nagovještavaju još jedan frontalni talas koji će se pojaviti u središnjoj Evropi u ponedjeljak. Od ponedjeljka do srijede u  sjevernom i središnjem dijelu Balkanskog poluostrva očekuje se višednevna oštra vremenska nepogoda. Očekuju se jake grmljavinske oluje, uključujući superćelijske oluje  s vrlo velikom do golemim gradom, tornada, bujične poplave i razorni vjetrovi“.

U nedjelju i ponedjeljak predviđa se brz rast temperature, ali taj toplotni talas biće kratak, a temperature će dosegnuti 35 stepeni ili više širom Balkana.

Prosječna temperatura biće viša oko 10 do 12 stepeni Celzijevih, dok će dnevna temperatura prelaziti u ekstremne. 

„Za južni Balkan ponedjeljak će donijeti izrazito visoke temperature. Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Bugarskoj i Grčkoj predviđaju se maksimalne dnevne temperature koje će se kretati od 40 do 46 stepeni“, napisao je meteorolog.

Snažni vjetrovi dodatno će pospješiti šumske požare u Grčkoj i drugim dijelovima južnog Balkana, prema Korošecu.


​Glas Srpske