Ruske diplomate protjerane iz Sjeverne Makedonije zbog aktivnosti suprotnih Bečkoj konvenciji :: Semberija INFO ::

 

Ruske diplomate protjerane iz Sjeverne Makedonije zbog aktivnosti suprotnih Bečkoj konvenciji


Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije je danas saopštilo da su protjerana trojica diplomata Rusije jer su se bavila "aktivnostima koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", a ta odluka je naljutila Moskvu.

U saopštenju piše da je ambasador Ruske Federacije Sergej Bazdnikin u utorak, 12. septembra, bio pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije gdje mu je uručena diplomatska nota kojom su nepoželjnim (persona non grata) proglašena trojica diplomata ruske Ambasade u u Skoplju.

"Takva odluka donijeta je pošto su od nadležnih dobijene informacije o tome da su preduzimali aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", navelo je Ministarstvo.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je u petak popodne sopštila da su "vlasti Sjeverne Makedonije 12. septembra bez objašnjenja trojicu diplomata iz ruske ambasade u Skoplju proglasile personama non grata".

Ona je najavila da "neodgovorni i neprijateljski napad vlasti Sjeverne Makedonije neće ostati bez odgovora" i ocijenila da Skoplje "nastavlja da se kreće putem pogoršanja konfrontacije i dovode u ćorsokak bilateralne odnose koji su već u dubokoj krizi".

"Odluku da protjeraju naše kolege smatramo neprikladnom željom rukovodstva te zemlje (Sjeverne Makedonije) da svojim zapadnim zaštitnicima još jednom pokaže svoj značaj u borbi protiv imaginarne ruske prijetnje", dodala je Zaharova.


BETA / BHRT