Dodik: Članstvo u BRIKS-u ne isključuje članstvo u EU :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Članstvo u BRIKS-u ne isključuje članstvo u EU


Članstvo BiH u BRIKS-u ne isključuje članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prema njegovim riječima, u BRIKS mogu da se učlane i zemlje koje su članice EU.

"Smatram da se treba detaljno upoznati sa tom pričom o BRIKS-u i uputiti inicijativu. Ja sam to pokrenuo i rekao da ćemo kao Republika Srpska, odnosno naši predstavnici, u predviđenoj proceduri pokrenuti pitanje donošenja odluke da BiH zatraži članstvo u BRIKS-u", istakao je Dodik.

Dodik je poručio da bi članstvo u BRIKS-u bilo najbolja potvrda održivosti BiH jer se u toj organizaciji nalaze prijatelji gotovo svih naroda koji danas žive u BiH.

Dodao je da bi to moglo da podstakne pitanje dodatne stabilnosti, kao i da to ne isključuje pitanje EU.

"Ali, ako imamo situaciju, kao što imamo sa ovom odlukom Evropskog suda za ljudska prava, ne vidim da je taj put ka EU za nas potpuno izvjestan. Ne vidim čak ni to kroz tvrdnje predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela koji kaže tek 2030. godine će biti da neke od zemalja budu primljene u EU, a opet to je Bosna", rekao je Dodik, piše RTRS.

Dodik je upitao šta donosi ta vrsta priče o članstvu BiH u EU 2030. godine kada se samo dobijaju novi zahtjevi za urušavanje pozicije Srpske.

"Potpuno smo nezadovoljni time", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da se danas sastao sa brojnim privrednicima iz Kine, Češke i Njemačke koji žele da ulažu u Srpsku, istakašvi da je izmišljena priča o tome kako je neko uveo sankcije.

"Banka koja kreditno prati proizvođača iz Njemačke u vezi sa opremom za vjetroparkove, kada je traženo da se izjasni za tu kreditnu liniju, odgovorili su nam da ne podržavaju odluku Savezne vlade i da ostaju u kreditu. Ovdje smo imali opštu galamu kako smo isključeni", rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je Srpska našla alternativu kroz podršku od Mađarske za vjetroelektranu "Hrgud", ali da njemačka banka ne želi da raskine ugovor u vezi sa tim projektom, te dodao da će Srpska tražiti da banka povuče taj ugovor.

"Mi imamo interni dogovor, nijedan njemački program ovdje više neće proći", rekao je Dodik.

(Nezavisne)