Oko 46.000 radnika i dalje nema zdravstveno osiguranje :: Semberija INFO ::

 

Oko 46.000 radnika i dalje nema zdravstveno osiguranje


BANjALUKA - Oko 46.000 radnika u Srpskoj i dalje ne može da ostvari pravo na besplatno liječenje jer njihovi poslodavci nisu uplatili doprinose za zdravstveno osiguranje iako im je Vlada Srpske nakon ukidanja vanredne situacije dala prelazni period da izmire dugovanja.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja podsjećaju da je od marta 2020. do kraja maja 2023. godine bila na snazi vanredna situacija zbog pandemije i u tom periodu svi građani, i neosigurani, imali su pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu.

- Po okončanju vanredne situacije krajem maja ove godine je istovremeno prestala da važi i odluka da svi građani imaju osiguranje. S obzirom na veliki broj građana koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja, Vlada RS je donijela odluku da bude dat i prelazni period, odnosno rok od dva mjeseca - do 31. jula, da svi građani ponovo imaju osiguranje, ali da u tom roku poslodavci izmire svoje obaveze po osnovu doprinosa, a građani regulišu svoj status osiguranja ukoliko to nisu učinili - istakli su u Fondu i naglasili da je očigledno da pojedini poslodavci nisu iskoristili ni dodatni period koji im je dat, pa su od avgusta radnici opet ostali bez zdravstvenog osiguranja.

Kako navode, i dalje za oko 46.000 radnika nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje, odnosno za oko 48.000 osiguranika, ukoliko se pored radnika računaju i druge kategorije osiguranika.

- Važno je da se doprinosi redovno uplaćuju jer neplaćanjem se ne uskraćuju samo radnici za prava iz zdravstvenog osiguranja već se dovodi u pitanje kompletan zdravstveni sistem i funkcionisanje svih zdravstvenih ustanova - poručili su iz Fonda, čiji su gotovo jedini izvor prihoda doprinosi. Ukoliko se ti doprinosi ne uplaćuju, Fond ne samo da nije u mogućnosti da proširuje prava osiguranika kako bi dodatno unapređivali zdravstvenu zaštitu, već se, kako su istakli, u pitanje dovodi i očuvanje postojećih prava.

Predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić tvrdi da je većina radnika za koje doprinosi nisu uplaćeni na vrijeme iz javnog sektora.

- Zašto Vlada Srpske ne natjera, recimo, neku lokalnu zajednicu da izmiri obaveze za doprinose svojim radnicima ili zdravstvene ustanove. Poreska uprava RS treba da, bez obzira na to koji je sektor u pitanju, blokira račun poslodavca koji ne uplaćuje poreze i doprinose - kazao je Trivić i dodao da se na ovaj način stvara loša slika o ostalim poslodavcima, koji na vrijeme izmiruju svoje obaveze.

I predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić smatra da je sve koji ne uplaćuju obaveze za radnike potrebno kažnjavati istom mjerom, ali i krivično tjerati zbog, kako kaže, potkradanja državne kase i radnika.

Prema njenim riječima, bilo je besmisleno davati bilo kakve rokove poslodavcima, koji, očigledno, očekuju da im ta dugovanja budu otpisana.

- Jedino je rješenje u potpunosti primijeniti zakon, ne gledajući da li se radi o javnom ili privatnom preduzeću. Zakon mora da bude jednak za svakog - kazala je Mišićeva.

Prijavljeni

Podaci Fonda za šest mjeseci govore da su za 253.251 radnika doprinosi bili uplaćeni, dok je zaključno sa 31. julom broj radnika nešto veći i iznosi 253.855.

- Ako posmatramo sve kategorije osiguranika, ne samo zaposlene, za oko 2.600 je povećan broj osiguranika za koje je plaćen doprinos. Međutim, oko 2.000 osiguranika više je prijavljeno na osiguranje u julu u odnosu na jun. Prema tome, ovaj podatak ukazuje na to da je u proteklom mjesecu značajan broj građana regulisao svoj status, odnosno da su se po nekom osnovu prijavili na osiguranje - kazali su u Fondu.


Glas Srpske