Kovačević: Srpska strateški opredijeljena za članstvo u EU i insistira na ispunjavanju svih 14 prioriteta :: Semberija INFO ::

 

Kovačević: Srpska strateški opredijeljena za članstvo u EU i insistira na ispunjavanju svih 14 prioriteta


  Izvor: Glas Srpske

Republika Srpska je strateški opredijeljena za članstvo u Evropskoj uniji i insistira na rješavanju i ispunjavanju svih 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije integralno i u paketu, rekao je delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

Istakao je da je to jedini način da se eliminišu strahovi i frustracije svih strana u BiH.

- Selektivnim odabirom koji su prioriteti prioritetniji od drugih uvijek će nekog od ključnih unutrašnjih faktora u BiH ostaviti nezadovoljnim i tako usporiti ili onemogućiti evropski put BiH. Zato je jedini način da se pokaže opredijeljenost za evropske integracije BiH pokretanje intenzivnog procesa u kojem ćemo dogovorom i konsenzusom doći do integralnog rješenja za ispunjavanje svih 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije - poručio je Kovačević u objavi na Iksu.

Ističe da će posalnici ući u Parlamentarnu skupštinu i iz nje izaći tek kada usvoje sva neophodna rješenja, zakone i odluke.

- Republika Srpska je za! Čekamo na aktere iz Federacije BiH. Pritom, potpuno je jasno i svi međunarodni partneri moraju znati da onaj ko na bilo koji način pokuša relativizovati ovaj pristup, u stvari uopšte ne podržava evropske integracije, već ih isključivo želi selektivno zloupotrijebiti za unitarizaciju zemlje. To neće proći - jasan je Kovačević.

Poručio je da Republika Srpska ima svoje prioritete i potpuno opravdano smatra da napredak na evropskom putu nije moguć sa strancem koji se samoproglasio za protektora i koji želi biti iznad svih demokratskih institucija u BiH, čime se unosi potpuna nesigurnost u funkcionisanje sistema i narušava ustavni poredak i suverenitet BiH.

- Isto se odnosi i na strane sudije u Ustavnom sudu BiH za koje je Ustav BiH predvidio da će biti zamijenjeni još 2000. godine, odnosno prije čak 23 godine - zaključio je Kovačević, prenosi RTRS.