U Srpskoj devet osoba oboljelo od velikog kašlja, pogledajte u kojim gradovima :: Semberija INFO ::

 

U Srpskoj devet osoba oboljelo od velikog kašlja, pogledajte u kojim gradovima


Foto: Pixabay
U Republici Srpskoj do sada je registrovano devet slučajeva oboljelih od velikog kašlja, potvrđeno je za "Nezavisne novine" iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

"Pet slučaja potvrđeno je u Banjaluci, dva u u Laktašima, po jedan u Bijeljini i Prijedoru", kazali su iz Instituta.

Pertusis ili veliki kašalj predstavlja veoma zaraznu bolest, od koje najčešće obolijevaju mala djeca. Bolest uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, zbog čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice", kazali su u Instititu.

Dodaju da se veliki  kašalj prenosi kapljičnim putem, te da tranje inkubacije je devet do deset dana (raspon od 6 do 21 dana).

"Osoba je najzaraznija na početku bolesti, prilikom javljanja simptoma respiratorne infekcije. Za primarnu prevenciju postoje efikasne kombinovane vakcine, petovalentna i četverovalentna, koje sadrže komponentu protiv pertusisa (DTaP – IPV – HiB i DTaP – IPV) a koje se djeci daju u okviru obaveznog kalendara imunizacije u Republici Srpskoj", pojasnili su u Institu.

Kazali da svakoj osobi koja nije vakcinisana ili je nepotpuno vakcinisana vakcinom prema kalendaru imunizacije, treba izvršiti nadoknadu vakcine koja sadrži pertusis, a u skladu sa uzrastom.

(Nezavisne)