Otkriven spomenik u čast majke u manastiru Osovica kod Srpca :: Semberija INFO ::

 

Otkriven spomenik u čast majke u manastiru Osovica kod Srpca


Foto: RTRS
U manastiru Osovica kod Srpca danas je, u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, svečano otkiven spomenik u čast majke, čija je izrada inicirana s ciljem očuvanja porodičnih vrijednosti.
 
Spomenik su otkrila djeca, a svečanosti su, osim brojnih vjernika i sveštenstva, prisustvovali ministar finansija Srpske Zora Vidović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, potpredsjednik Narodne skupštine Anja Ljubojević i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.
 
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je igumanu Teofilu na ideji i istrajnosti da se ovakav spomenik nađe u manastiru Osovica.
 
Dodik je rekao da ovaj spomenik svjedoči koliko je u životu važna porodica, majka i žena.
 
"Nema života bez žene, nema života bez zdrave porodice, ukoliko to ugrozimo sve smo ugrozili", rekao je Dodik.
 
On je istakao da srpski narod baštini tradiciju koja je upravo vezana za porodicu, okupljanje i zajednicu, navodeći da ideje liberalizma imaju za cilj da oslabe tu zajednicu.
 
"Stub svih naših težnji i života jeste žena", poručio je Dodik.
 
Predsjednik Srpske je rekao da će nastaviti da podržava izgradnju kompleksa manastira Osovica.
 
Iguman Teofil istakao je na svečanosti da je porodica crkva u malom.
 
"Obaveza svih nas je da poštujemo majku, jer je majka ta preko koje nam Bog daje život. Prirodno je da spomenik majki bude uz manastir gdje se odaje čast Bogomajci i tamo gdje se molimo za sve naše majke", rekao je iguman Teofil.
 
On je zahvalio vajaru Vujadinu Maleševiću iz Dervente, koji je na njegovu inicijativu izradio spomenik.
 
Ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić rekao je da je spomenik majci u manastiru Osovica jedinstven u pravoslavnom svijetu.
 
"Ovo će biti mjesto molitve, ali i poklonjenja, prije svega, majci i izražavanja najvećeg mogućeg poštovanja prema majci i porodici. Vjerujem da će ovo biti kultno mjesto za naš pravoslavni narod u koje će dolaziti i ljudi iz svih krajeva svijeta", rekao je Đokić.
 
Spomenik u čast majke monumentalnog je izgleda. Izliven je u livnici "Antal" iz Subotice koja je poznata po stogodišnjoj radnoj tradiciji.
 
Na uređenju spomen-kompleksa i same skulpture učestvovali su mnogi svojim ličnim zalaganjima.
 
Manastir Osovica nalazi se u podnožju planine Motajice, tridesetak kilometara od Srpca.
 
Obnova manastirskog kompleksa počela je nakon što su arheolozi utvrdili da je na tom mjestu bio manastir iz 1330. godine, koji su Turci srušili i opustošili 1695. godine.
 
Pretpostavlja se da je to bila zadužbina kralja Dragutina, o čemu postoje i dokumenta iz te godine sa pečatom na staroslovenskom jeziku, na kojima piše "Blagovijesti presvete Bogorodice - Osovica".
 
Sveštenik Slaviša Topić i Veroljub Maletić pronašli su 2003. godine temelje istorijskog manastira Osovica, da bi 2008. godine na Vavedenje Presvete Bogorodice episkop banjalučki Jefrem osveštao privremeni manastirski konak sa kapelom.
 
Godine 2009. izgrađeni su temelji sabornog manastirskog hrama Blagovijesti Presvete Bogorodice, kao i temelji konaka sa zimskom kapelom Svetog velikomučenika Prokopija.
 
Saborni hrama Blagovijesti Presvete Bogorodice u manastirskom kompleksu Osovica osveštan je krajem jula 2017. godine.
 
(RTRS)