Treći pehar za šahovsku sekciju JU OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina na republičkim finalima u okviru Malih olimpijskih igara Republike Srpske :: Semberija INFO ::

 

Treći pehar za šahovsku sekciju JU OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina na republičkim finalima u okviru Malih olimpijskih igara Republike Srpske


Šahovska sekcija JU Osnovne škole „Sveti Sava“ u Bijeljini je na trećem republičkom finalu u šahu za osnovne škole, od kako je taj sport uveden u program Malih olimpijskih igara Republike Srpske, osvojila treće mjesto, bronzane medalje i pehar.  

Republičko finale održano je 1. i 2. aprila tekuće godine u Istočnom Novom Sarajevu. Domaćin je bila JU Osnovna škola „Petar Petrović Njegoš“ Istočna Ilidža. Učestvovalo je šest šahovskih ekipa škola koje su pobjednici svojih regija, i to: Banjalučke regije, Prijedorske regije, Dobojske regije, Semberske regije, Sarajevsko-romanijske regije i Hercegovačke regije.

„Nismo odbranili dvije titule prvaka osvojene prethodnih godina ali nismo razočarani jer su nijanse odlučile. Naši učenici su imali veliku želju ali pritisak da još jednom potvrde sve ranije uspjehe i to ih je ovaj put malo sputalo da pokažu svoj puni kvalitet na 64 polja šahovskih tabli. Za šahovsku ekipu naše škole nastupili su sljedeći učenici: Emanuel Lazić (IX-5) kao kapiten, Teona Dukić (VIII-4), Vuk Solaković (VII-I4), Jakov Perić (VII-4), Pavle Dukić (VI-1) kao rezerva i Veljko Solaković (II-1). Učenik Faruk el Chekh (IX-4) nije bio u timu zbog učešća na rukometnom kampu u Barseloni, Španija. Zadovoljni smo trećim uzastopnim peharom i za nas i ova bronzana medalja sija zlatnim sjajem jer vrlo su male nijanse u kvalitetu između prve tri ekipe. Čestitamo pobjednicima JU Osnovnoj školi „Veselin Masleša“ iz Foče, našim najvećim rivalima, koji su prva i jedina ekipa koja nas je pobijedila od 2017. godine. Vrijedno ćemo dalje vježbati da se prvom narednom prilikom sa ovog nižeg mjesta vratimo na sami vrh“, izjavio je nastavnik Igor Solaković, voditelj i selektor šahovske sekcije.

Nakon odigranih pet kola po Berger sistemu poredak škola koje su učestvovale bio je sljedeći:
 
  1. mjesto: JU OŠ „Veselin Masleša“ Foča
  2. mjesto: JU OŠ „Petar Petrović Njegoš“ Teslić
  3. mjesto: JU OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina
  4. mjesto: JU OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ Banja Luka
  5. mjesto: JU OŠ „Sveti Sava“ Istočno Sarajevo
  6. mjesto: JU OŠ „Dositej Obradović“ Prijedor
 
Iz JU Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Bijeljine istakli su još da zahvaljuju svim učenicima šahovske ekipe na zalaganju i borbenosti. Posebnu zahvalnost izažavaju učeniku Emanuelu Laziću kojem je ovo bilo oproštajno takmičenje jer sljedeće godine ide u srednju školu. Ostaće zabilježeno u istoriji škole da je bio učenik sa najviše nastupa u šahovskoj ekipi i da ga niko nije pobijedio za šahovskom tablom.