Žrijeb kvalifikacija za Eurobasket 2025. održat će se 8. augusta :: Semberija INFO ::

 

Žrijeb kvalifikacija za Eurobasket 2025. održat će se 8. augusta


Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) objavila je imena 32 učesnika kvalifikacija (nakon što su prethodno odigrane pretkvalifikacije) za Evropsko prvenstvo, koje će se 2025. godine održati u Finskoj, Poljskoj, Latviji i Kipru.

Među učesnicima je i reprezentacija Bosne i Hercegovine, a u kvalifikacijama će također učestvovati Belgija, Bugarska, Kipar, Crna Gora, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Grčka, Hrvatska, Island, Italija, Izrael, Latvija, Litvanija, Mađarska, Nizozemska, njemačka, Poljska, Portugal, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Španija, Švedska, Turska, Ukrajina i Velika Britanija.

Žrijeb će biti obavljen 8. augusta u Minhenu (11.30 sati), uz direktan prijenos na FIBA YouTube kanalu. Jakosne grupe bit će određene na dan žrijeba.

Reprezentacije će biti raspoređene u osam grupa po četiri, a na Eurobasket će se plasirati 24 selekcije, odnosno po tri najbolje iz svake grupe, osim onih u koje će biti raspoređene zemlje domaćina EP - Kipar, Finska, Poljska i Latvija. Iz tih grupa, uz pomenute reprezentacije, na završni turnir ići će preostale dvije najbolje plasirane ekipe.

Tri su termina rezervirana u kalendaru za ove kvalifikacije. U svakom će biti odigrana po dva kola. Prvi termin je od 19. do 27. februara naredne godine, drugi od 18. do 26. novembra 2024. godine, a treći od 17. do 25. februara 2025. godine.


​BHRT