Počinje Ju-Es open, Đoković kreće u pohod na 24. grend slem titulu :: Semberija INFO ::

 

Počinje Ju-Es open, Đoković kreće u pohod na 24. grend slem titulu


Na teniskim terenima Flešing medouza u Njujorku danas počinje posljednji grend slem turnir sezone, Ju-Es open.

Ovogodišnji nagradni fond Ju-Es opena iznosi 65 miliona dolara. Pobjednici u singlu u muškoj i ženskoj konkurenciji dobiće po tri miliona dolara, a poraženima u finalu će pripasti po 1,5 miliona dolara.

Najbolji srpski teniser Novak Đoković će pokušati da u Njujorku osvoji 24. grend slem trofej. Đoković će po 17. put u karijeri učestvovati na Ju-Es openu, a Otvoreno prvenstvo SAD je osvojio 2011, 2015. i 2018. godine. Srpski teniser nije učestvovao prošle godine na Otvorenom prvenstvu SAD zbog statusa vakcinacije.

Đoković je na svom posljednjem nastupu u Njujorku 2021. godine u finalu poražen od Rusa Danila Medvedeva. Srpski teniser će u prvom kolu ovogodišnjeg Ju-Es opena u utorak od tri sata iza ponoći igrati protiv Aleksandra Milera iz Francuske.

Đoković ima 23 grend slem titule i potrebna mu je još jedna da bi se izjednačio sa Margaret Kort, koja je sa 24 trofeja rekorderka u obe konkurencije.

Srbiju će u singl konkurenciji predstavljati još Miomir Kecmanović, Laslo Đere i Dušan Lajović. Đere će danas oko 20 sati igrati protiv Amerikanca Brendona Nakašime, dok će rival Kecmanoviću oko 21 čas da bude Huan Pablo Variljas iz Perua. Lajović će najvjerovatnije igrati u utorak popodne protiv Kineza Jibing Vua.

Titulu u muškoj konkurenciji brani Španac Karlos Alkaraz, koji je prošle godine u finalu turnira u Njujorku pobijedio Kaspera Ruda 6:4, 2:6, 7:6 (7:1), 6:3. Trofej na Ju-Es openu u ženskoj konkurenciji braniće najbolja teniserka svijeta Poljakinja Iga Švjontek, koja je prošle godine u finalu savladala Ons Žaber iz Tunisa 6:2, 7:6 (7:5).

Četvrti grend slem turnir sezone ima 142. godine dugu tradiciju. Prvi Ju-Es open je odigran 1881. godine.

Otvoreno prvenstvo SAD igra se od 28. avgusta do 10. septembra.
 
(RTRS-TANJUG)