Patkovljanski mladići ovih dana ispisuju novu istoriju fudbala u svom selu: Novi fudbalski cvijet u Semberiji :: Semberija INFO ::

 

Patkovljanski mladići ovih dana ispisuju novu istoriju fudbala u svom selu: Novi fudbalski cvijet u Semberiji


Piše:  Mr Dejan Vuković, profesor

Ovih dana sportska javnost Semberije prisustvuje ispisivanju nove istorije fudbala u Patkovači. Mukotrpan i dug oporavak fudbalskog života u Patkovači trajao je oko 30 godina. Ratni vihor ugasio je klub u Patkovači i njegov kontinuitet postojanja. Fudbalski klub gradio je identitet predratne Patkovače sa oko 600 stanovnika. Iako se klub probudio poslije Odbrambeno-otadžbinskog rata nisu ostvarivani zapaženiji rezultati iako sada selo ima oko 2.500 stanovnika.U jednom periodu patkovljanski mladići su pravili i pauze u takmičenju zbog svoje velikodušnosti i prioritetnijih stvari kada su svoj stadion ustupili osnovnij školi a sebi gradili novi stadion na novoj lokaciji. Devetogodišnja osnovna škola, vrtić, tržni centri, pošta, banka, benzinske pumpe, privredni objekti i ostala infrastruktura Patkovače više podsjeća na neku varošicu, nego na selo. U današnjim danima  u fudbalskom rasadniku Semberije niče novi cvijet, to je fubalski klub iz Patkovače. Perspektiva fudbala u Patkovači je sasvim sigurno blistava kada su stubovi kluba zdravi i jaki. To se odnosi, prije svega, na omladiniski pogon koji vodi Velibor Skočo, a školu fudbala u Patkovači pohađa oko 40 mališana. Patkovača postaje rasadnik mladih fudbalera, pa su neki već obukli dresove i prvoligaša i premijerligaša:Nemanja Srdija,Neda Miladinović, Damjan Miladinović, Branko Jovanović, Petar Todorović, Goran Ljubojević. U omladinskom pogonu svoju priliku čekaju i talenti: Kosta Kalas, Jovan Ivić, Darko Stanišić, Miloš Skočo, Aleksej Livopoljac, Uroš Ristić i drugi. Današnju okosnicu kluba čine igrači iz Patkovače na čelu sa predsjenikom Njegošem Ivicom. Pravu snagu kluba čini skup ljubitelja fudbala i pravih entuziasta. Rezultati u ovoj sezoni dovoljno govore. U prvih pet kola Patkovljani su nanizali pet pobjeda.  



Kada bi seoske klubove  iz Semberije ocjenjivali i rangirali sasvim sigurno  jedino pravo mjerilo je takmičenje seoskih klubova u kupu sarajevskog lista Zadrugar. Kup Zadrugara je trajao od 1962. do 1991.godine. Kup je obuhvatao regije Semberija, Majevica, Posavina, Slavonije i Podrinje. Oko 150 seoskih klubova uzimalo je učešće na ovom prestižnom takmičenju a „Mladost“ iz Patkovače nikako nije zaostajala. Izdvojiću 1977.godinu u kojoj su patkovljanski mladići prošli trnovit put do završnice takmičenja. Patkovača je u drugom kolu  izbacila Drinu iz Amajlija  rezultatom 2:2 i 3:2. U trećem kolu na regiji Bijeljina, u sudaru Mladosti iz Patkovače  i Mladosti iz Obarske veliko iznenađenje su priredili Patkovljani, pobijedivši 3:0. Na uzvratnoj utakmici u Obarskoj bilo je tjesno 3:3, ali Patkovljani su bili uspješniji poslije jedenaesteraca.  Patkovača je prolazak u završnicu Kupa Zadrugara  „ovjerila“ pobjedom nad Ostojićevom 3:1, dok je u Patkovači rezultat bio 3:3. Tako je ove 1997. godine u finalni dio takmičenja ušla i Patkovača, kao i klubovi Semberija iz Popova, Zadrugar iz Bukvika, Bratstvo iz Koraja,Zvijezda iz Kruškovog Polja, Bratstvo iz Srnica, Mladost iz Donje Slatine i Posavac iz Ugljare. Patkovljani su ostvarili pobjedu u Bukviku, pa je u Patkovači bio dovoljan  i  nerješen rezultat. Gosti su poveli u 73. Minutu, ali 10 minuta kasnije Blagojević je izjednačio i to je bilo dovoljno da Patrkovača ide u polufinale. Minimalna pobjede Semberije iz Popova 1:0 i 0:1 zaustavile su Mladost iz Patkovače u daljem kupu takmičenju. Semberija iz Popova je ove godine osvojila Kup Zadrugara po drugi put.

Ovo su samo crtice iz prošlosti koje krase patkovljanski fudbal, a zahvaljujući današnjim mladićima klub ponovo blista starim sjajem.