SLAVIŠA MALIĆ BATA - Od fudbalera do trenera :: Semberija INFO ::

 

SLAVIŠA MALIĆ BATA - Od fudbalera do trenera


Još jedan Dazdarac, a afirmisani Dvorovljanin je Slaviša Malić Bata. Ostvario je vrlo uspješnu fudbalsku karijeru u kojoj je znatan period proveo u FK ,,Proleter“ Dvorovi kao igrač ili kao trener ekipe.

Kao mlad igrač započeo je fudbalsku karijeru u FK ,,Sloga“ Dazdarevo, samouk i uporan. Dobre igre nisu ostale nezapažene, pa je prije odlaska u JNA dobio nekoliko primamljivih ponuda da nastavi fudbalsku karijeru u FK ,,Radnik“ Bijeljina ili FK ,,Boksit“ Vlasenica. Po povratku iz JNA odlučio se za bijeljinski fudbalski klub i nije pogriješio. Uspio se nametnuti kao pouzdani centarfor i zauzeo je mjesto u prvoj postavi tada drugoligaša FK ,,Radnik“ Bijeljina. Pružio je zapažene igre, a i zanimljive situacije kao što je ona kada su Bijeljinci igrali 1/8 finala JUGO KUP-a protiv ,,Dinama’’ iz Zagreba, a Bata bio zadužen za čuvanje, tada izvanrednog igrača Bogdana. Koliko je ozbiljno to shvatio, morao se služiti i nedozvoljenim radnjama, pa ga je poznati sudija Maksimović iz Niša, isključio iz igre.



Poslije jedne krize fudbala u Bijeljini Slaviša prelazi u FK ,,Podrinje“ iz Janje, gdje igra nekoliko sezona, a onda dolazi u Dvorove gdje se zadržao sve do raspada bivše SFRJ. U ,,Proleteru’’, skupa sa odabranim igračima, pruža izvaredne partije, ovog puta kao centarhalf /štoper/ i svojim zalaganjem doprinosi da se u nekoliko godina ostvaruje opstanak u Regionalnoj ligi BiH. Svojim ponašanjem je zaslužio i kapitensku traku, a često  je bio uključen i u rad Uprave i stvaranje uslova za takmičenje. Sa golmanom Nihadom Ibrahimovićem Ćosom, štoperima Sakibom Mustafićem i Savom Pantićem činio je neprelazni bedem ,,Proleterove’’ odbrane u gotovo svim utakmicama.

U samo praskozorje Otadžbinskog rata odlazi kao afirmisani igrač u FK ,,Loznica“, koja se tada takmiči u Medjurepubličkoj ligi SFRJ i tu ostvaruje neizbrisiv trag nezamjenjivog igrača o kome loznička štampa piše slavospjeve.



Zbog rata prekida fudbalsku karijeru i uključuje se u srpsku vojsku, a po završetku rata se uključuje u trenerski rad, najprije u FK ,,Radnik“ iz Bijeljine, gdje je pomoćnik Živoradu Miražiću, a potom u FK ,,Proleter“ Dvorovi gdje je nekoliko sezona glavni trener i gdje, takodje, ostavlja upečatljiv uspjeh. Potom prelazi za trenera u FK ,,Jedinstvo“ iz Brodca, gdje završava svoju fudbalsku karijeru i posvećuje se penzionerskim danima.

Za ostvarene zasluge u stvaranju istorije FK ,,Proleter“ Dvorovi, Slaviša Bata Malić je od 1999. godine nosilac „BRONZANE PLAKETE FK ,,PROLETER“DVOROVI“ zabilježio je iz Arhiva FK ,,Dvorovi’’ Vladan Simeunović.