Rekordna 400. nedjelja Đokovića na prvom mjestu ATP liste :: Semberija INFO ::

 

Rekordna 400. nedjelja Đokovića na prvom mjestu ATP liste


Izvor: Beta (D.P.) / BHRT

Srbijanski teniser Novak Đoković započeo je danas svoju rekordnu 400. nedjelju na vrhu ATP liste, više od 12 godina nakon što se prvi put popeo na vrh.

Đoković je svoju 400. nedjelju na prvom mjestu ATP liste dočeo u velikom stilu - obezbijedio je osmi rekordni put broj jedan na kraju godine i osvojio je rekordnu sedmu titulu na završnom mastersu pobjedivši u finalu u Torinu Janika Sinera.

"To je prilično dobro dostignuće, 400 nedjelja na broju jedan. To nikada nije urađeno u istoriji. Neko će sigurno na kraju oboriti taj rekord, ali se nadam da će ostati dugo", rekao je Đoković.

Đoković je u februaru oborio rekord Štefi Graf od 377 nedjelja na broju jedan i postao najbolji svih vremena u muškoj i ženskoj konkurenciji. Prethodno je u 2021. godini nadmašio brojku od 310 nedjelja koju je kod tenisera držao Rodžer Federer.

Iako je u njegovom vlasništvu veliki broj rekorda, srbijanski teniser će imati šta da "juri" i u 2024. godini.

Samo dva trofeja ga dijele od 100 titula u karijeri, a sa 1.086 pobjeda na svom kontu vjerovatno će postati tek treći teniser u istoriji koji je prešao broj od 1.100 pobeda i pridružiti se džimuju Konorsu i Federeru. Naravno, nastojaće da poboljša svoj rekord od 24 grend slem titule i 40 masters trofeja.

Na konačnoj ATP listi za 2023. godinu Đoković ima 11.245 bodova, što je 2.390 više od drugoplasiranog Španca Karlosa Alkarasa.

Među najboljih deset nije bilo promjena, pa iza vodećeg dvojca slijede Danil Medvedev, Janik Siner, Andrej Rubljov, Stefanos Cicipas, Aleksander Zverev, Holger Rune, Hubert Hurkač i Tejlor Fric.