Три разлога зашто је кафа корисна :: Semberija INFO ::

 

Три разлога зашто је кафа корисна


Foto: Ilustracija
Кафа је многима омиљени дио јутарње рутине - може да нас разбуди, волимо њен укус и не можемо замислити дан без ње.

Тешко нам је да се одвикнемо од овог напитка, јер осјећамо да толико доброг доноси у нашу свакодневницу, али да ли је за то заиста искључиво заслужан кофеин и опојна арома зрна? Стручњаци вјерују да има и нешто друго.

Већина не може да замисли да започне дан без топле (или хладне) кафе. Мирис и укус напитка нас "обавјештава" да је дан почео и да је дошло вријеме за рад. Већ деценијама је кафа омиљено пиће људима из свих дијелова свијета, али да ли је кофеин, који побољшава концентрацију, једина добробит кафе? Према различитим стручњацима, одговор је: Не.

Постоје још три објашњења зашто је испијање кафе ритуал који уноси позитивне промјене у наш живот:

Тренутак мира

Трафика, продавница, маркет, бензинска пумпа – изабери неку од доступних локација и искористи нову опцију за исплату већ данас!

Стручњаци за медитацију објашњавају да су многи тренуци мира и спокоја у корпоративном свијету углавном везани за топао напитак, попут чаја или кафе, преноси портал "Инц.цом". Савјетују да, када припремите своје пиће, заиста издвојите неколико тренутака само да уживате у њему.

Немојте да је пијете док истовремено проверавате мејл, док обављате позив, док читате обавјештења на телефону... Ако јој се барем на кратко посветите и не размишљате о другим задацима у току дана, неће због тога посао бити тежи, нисте изгубили вријеме, нисте лијени.

Штавише, овакве мале паузе у току дана могу само да донесу добро, јер свом мозгу допуштате да се "освјежи", тако да се лакше можете сконцентрисати на остатак дана и задатке који вас чекају.

Нове идеје

Осим што може да вас умири, процес припремања и испијања шоље кафе може да помогне када вам је потребна инспирација и побољшана креативност. Једна кинеска студија из 2018. године је показала да је испијање чаја помогло људима да осмисле интересантна и алтернативна рјешења за задатке које су им истраживачи дали.

Претпоставили су да је одговор могао бити у одређеним хемијским једињењима у чају (кофеин), али су научници закључили да је највећи удио имало опуштање које су учесници осетили када су пили пиће.

Многи модерни иноватори(као што је био Стив Џобс) залажу се да "празни" тренуци у току дана, то јест вријеме које је искључиво посвећено менталном одмору, побољшавају когнитивне способности. Из тога се рађају нове идеје, пројекти, инспирације...

С обзиром да није свако у могућности да оде у шетњу неколико пута на дан, посебно они који раде у канцеларији, одлазак до кухиње и припремање шоље кафе може да буде савршен "празан" тренутак.

Вјежба саосећања и повезивање с другима

Иако се претходна два примера односе на самостално уживање у кафи, овај напитак се често конзумира у друштву. Саставни је дио скоро сваког састанка са пријатељима ("Хоћемо на кафу?"), а исто тако може да буде везивна нит у професионалним односима.

Можда дјелује као мала ствар, али припремање и заједничко испијање кафе са колегама може знатно учврстити ваш однос. Кроз овај гест се постепено гради повјерење, отвара се прилика за разговор о темама које нису искључиво везане за посао као боље упознавање колеге. Ово може унапредити међусобну сарадњу па и резулати заједничког рада постају бољи.

(Независне)