Адвокат грешком развео погрешан брачни пар :: Semberija INFO ::

 

Адвокат грешком развео погрешан брачни пар


Foto: Pixabay
Једноставна грешка службеника адвокатске фирме која је случајно изабрала погрешну датотеку из падајуćег менија на интернет порталу довела је до неопозивог развода погрешног брачног пара.

Пар, којег високи суд назива господин и госпођа Вилијамс, био је у браку 21 годину док се нису раздвојили 2023.

Адвокати лондонске фирме Вардагс, на челу са Ајешом Вардаг, самозваном „дивом развода“, користили су интернет портал да грешком поднесу захтјев за коначну наруџбу за (развод) брачног пара, који је још увек покушавао да договори финансијске аранжмане за њихов развод брака.

Сер Ендрју Мекфарлејн, предсједник породичног одјељења, објаснио је да су адвокати намјеравали да поднесу захтјев за развод за другог клијента.

Али су ненамјерно отворили електронски досије случаја, случајно изабрали из падајуćег менија досије, “Вилијамс против Вилијамса“ те тако наставили да подносе захтјев за коначну наредбу у овом случају.

Адвокати у Вардагсу, који су заступали супругу, користили су интернет портал „без инструкција или овлашćења свог клијента“. Рекао је да је онлајн систем функционисао „својом сада уобичајеном брзином“ и одобрио је налог за развод Вилијамових у року од 21 минута.

Адвокати су схватили своју грешку два дана касније и затражили од вишег суда да поништи коначну одлуку о разводу.

Они су описали грешку као једноставно грешку да је неко у адвокатској фирми Вардагсу “кликнуо на погрешно дугме” и тврдили да, пошто је коначна наредба пријављена грешком, треба је оставити по страни извештава британски Гардијан.

Али судија МцФарлане је одбио пријаву и рекао: “Постоји снажан интерес јавне политике у поштовању сигурности и коначности који произилазе из коначног налога за развод и одржању статуса кво који је он успоставио.”

Такође је ддодао је да је потребно исправити утисак да ćе портал за разводе на мрежи „испоручити коначан налог за развод тамо гдје се не жели једноставно „притиском на погрешно дугме““.

„Као и многи слични онлајн процеси, оператер може доćи само до завршног екрана гдје се врши последњи клик миша након путовања кроз низ ранијих екрана“, рекао је он.

Адвокатска фирма Вардаг, један од најплаćенијих адвоката за разводе у Великој Британији, рекао је да је судија донио “лошу одлуку” и да је „одлучио, заправо, ’компјутер каже не, разведени сте’”.

Вардаг, је изјавио овим поводм. “Држава не би требало да се разводи на основу чиновничке грешке. Мора постојати намјера код особе која се разводи, јер принцип намјере лежи у основи правде нашег правног система. Када се суд укаже на грешку и сви прихвате да је грешка направљена, она очигледно мора да се отклони… То значи да, за сада, наш закон каже да се можете развести грешком направљеном на интернету. система. А то једноставно није у реду, није разумно, није правда.”

(Независне)