КОШАРКАШКИ КЛУБ „БУДУЋНОСТ“ НАСТАВЉА СВОЈУ СПОРТСКУ МИСИЈУ :: Semberija INFO ::

 

КОШАРКАШКИ КЛУБ „БУДУЋНОСТ“ НАСТАВЉА СВОЈУ СПОРТСКУ МИСИЈУ


Након што су у сезони 2021/22. освојили титулу првака Републике Српске кошаркаши Кошаркашког клуба „Будућност“ из Бијељине одиграли су одличну сезону у Првенству БиХ и били најпријатније изненађење, завршивши сезону на високом четвртом мјесту.
 
Како је за „Семберија инфо“ истакао Дарио Чојић, идејни творац пројекта КК „Будућност“, сезона у елитном рангу бх. кошарке била је исцрпљујућа са становишта техничких услова односно непостојања развијене спортске инфраструктуре у Бијељини која би могла задовољити оптималне потребе једног кошаркашког клуба током цијеле сезоне такмичења у високом ритму и против јаких противника.


 
-Првенство БиХ је захтјеван ранг такмичења, тражи се професионализам у сваком сегменту. Уз много напора испоштовали смо све што се од нас тражило, али смо највеће проблеме имали са слободним терминима за тренинг у салама које смо имали на располагању. Ми имамо овај простор у кругу некадашње фабрике „Зенит“ гдје је сала нон-стоп заузета. Овдје тренирају углавном млађе категорије, имамо скоро 200 дјеце, па смо принуђени да се сналазимо за простор и термине за тренинг наше три сениорске екипе: женски тим (Прва лига РС), КК „Фабрика“ (Друга лига РС) те мушку екипу (Прва лига РС). Поред тога, ми не одустајемо од наше мисије, а то је афирмисање младих кошаркаша и у мушкој и у женској конкуренцији, а процијенили смо да у овој, актуелној сезони у Првенству БиХ не бисмо имали довољно квалитетних младих кошаркаша који би били носиоци наше игре. Прошлу сезону неколико њих остварило је велики напредак у нашем другом тиму који се такмичио у Другој лиги Републике Српске, али нису могли „прескочити“ Прву лигу и одмах сљедеће сезоне такмичити се са ,,Слободом’’, ,,Борцем’’, ,,Босном’’... Одлучили смо се за повратак у Прву лигу, прилично промијенили састав тима гдје смо пружили прилику младим момцима из нашег погона који, могу то рећи као њихов тренер, добро користе указану прилику“, рекао је за портал ,,Семберија инфо'' Дарио Чојић, тренер сениорске екипе Кошаркашког клуба „Будућност“.


 
„Неки нови клинци“ у овосезонској екипи КК „Будућност“, углавном, су млади кошаркаши, поникли под кровом овог клуба. Младен Илић, Миљан Крештан, Новак Манојловић и Милош Марковић рођени су 2007. године, Лука Ристић 2006, Никола Ђорђић 2005, те Јован Јевтић 2004. године. Њих седморица прошлу су сезону наступали за други сениорски, развојни тим - КК „Фабрика“ са којим су освојили прво мјесто на табели Друге МЛРС, група Центар, а у мини лиги за првака Друге лиге освојили су треће мјесто. Пласман у Прву лигу РС тада је обезбиједила екипа КК „Јахорина“ која се ове сезоне налази на челу прволигашког каравана. Одмах иза Јахорине, са утакмицом мање, налази се екипа КК „Будућност“. Поред младих и талентованих кошаркаша ту су и шесторица искусни(ји)х: Динко Пељто (1987), Небојша Еркић (1989), Јовица Кецман (1988), Ђорђе Мичић (1996), Александар Пиргић (2002) и Саша Лазић (2002). Статистика екипе Будућности у првих 16 кола Прве лиге Републике Српске говори да је Александар Пиргић најбољи по многим параметрима: 15,9 поена и 2,3 асистенције по утакмици са високим процентима шута за три поена и са линије слободних бацања. Један од бољих је и Саша Лазић (206 цм) кога је, нажалост, повреда спријечила да претходне четири утакмице додатно поправи своју статистику. Од младих кошаркаша истакао се Новак Манојловић (2007, 204 цм) који је у утакмици 15. кола против КК „Академац“ убацио 18 поена и имао 11 скокова. Новак просјечно постиже 6,2 коша по утакмици, а уз искусног Јовицу Кецмана најбољи је скакач екипе у досадашњем дијелу првенства.


 
-Бијељина у перспективи треба да има и премијерлигаша и абалигаша. Наш циљ и јесу највиши домети, али само под условом да имамо своју базу из које ћемо црпити квалитетне кошаркаше. Наша мисија и чврсто опредјељење је рад са младим спортистима. Када би наш клуб имао милионски буџет и тада би најважнији посао у клубу био рад са дјецом и омладином. Ове године имамо највећи број дјеце од оснивања клуба. Кошарка је све популарнија у Бијељини и то нас неизмјерно радује“, изјавио је на крају Дарио Чојић за портал „Семберија инфо“.
 
(Семберија инфо)