Девет година на услузи Бијељинцима и њиховим гостима :: Semberija INFO ::

 

Девет година на услузи Бијељинцима и њиховим гостима


Први контакт са познатим рестораном ,,Пет језера” асоцираће вас на војвођанске салаше, изграђене у етно стилу. Јакша Зупур, домаћин овог ресторана, за портал ,,Семберија инфо'' каже да, у први мах, све може дјеловати случајно, али, као и све друго у животу, некако је судбински повезано и испреплетено.


 
-Мој отац Миленко је имао некакву визију, како би на овој локацији требало да се изгради један прелијеп рибљи ресторан. Путовао је пуно по региону, бавећи се угоститељством и кулинарством. Био је у прилици да види  различите угоститељске објекте, ресторане, кафане, кафе - барове. Прва његова замисао је била да то буде рибљи ресторан и да већина припремљених јела буду рибљи специјалитети. У близини Новог Сада, на једном складишту, запазио је велику количину бијеле, беж или жуте цигле. Био је то грађевински материјал са неке војвођанске грађевине која је срушена током педесетих година прошлог вијека. Цигла је произведена око 1940. године. Управо је цигла овај објекат учинила јединственим и специфичним. Можда тај материјал подсјећа мало на војвођански стил, али, ми бисмо рекли да је ово мјешавина војвођанског и нашег семберског стила или колорита. Када бисмо морали нешто дефинисати у том смислу, увијек бисмо рекли да је у питању семберски стил”, каже Јакша Зупур, истичући да је за изградњу објекта кориштен чувени бијели пијесак, такозвани ,,дунавац”.
 
Подну подлогу у дворишту сачињава познати ,,бибер” цријеп који је скинут са старих кућа и произведен је прије више од стотину година. Све се то идеално уклопило у амбијент нашег ,,семберског салаша”.


 
-Неминовно је у свему овоме поменути и покојног Борислава Врљеша, који нас је напустио прије неколико година, у вријеме короне. Био је велики пријатељ породице Зупур, архитекта, умјетник, власник столарске радионице. Заједно са мојим оцем, Миленком Зупуром, заслужан је за 95 одсто изведених радова на овом објекту. У изградњу je био укључен и господин Мирко из Шапца, изузетан зидар и велики мајстор. Са својим момцима све је одлично обавио, тако да смо сви помало били заслужни за изградњу ресторана ,,Пет језера”.


 
Јакша Зупур за ,,Семберија инфо’’ каже да је изградњом ресторана ,,Пет језера” Бијељина добила још једно упечатљиво туристичко обиљежје и незаобилазно угоститељско - гастрономско одредиште.
 
-На туристичко - угоститељској мапи Семберије и Бијељине ресторан ,,Пет језера” је постао незаобилазна дестинација. Као што рекох, у почетку је акценат био на рибљем ресторану и рибљим специјалитетима, јер се ресторан налази поред језера. Имамо на менију велики број  рибљих специјалитета који вуку коријене из тог семберског и подунавског подручја. Везани смо за Дрину, Саву, Дунав и комплетан овај Црноморски слив. Осим домаћих рибљих специјалитета, као кћерка фирма ,,Глобуса” и Семберске индустрије меса ,,Глобус”, нудимо и широк избор специјалитета од укусног и свјежег семберског меса, чиме се посебно поносимо. У питању је месо произведено на нашим фармама. Ту је и романијска јагњетина, јер најмање једном седмично са Романије довозимо јагњад. Имамо и своју фарму оваца у Дворовима. Осим специјалитета домаће, семберске и балканске кухиње, у понуди имамо и медитеранску кухињу. Направили смо сретан спој балканских и медитеранских јела. Ту, прије свега, мислим на Италију, Грчку, на мађарски гулаш, нека шпанска јела. Углавном, имамо широк избор јела на менију, али, наш превасходан циљ је да користимо локалне намирнице и сировине. У многочему зависимо од семберског меса, семберског поврћа и воћа. Захвални смо овој нашој равници што нам је све то дала. Настојимо да се одржимо тако што ћемо што више намирница набављати на локалном нивоу”, истиче Јакша Зупур, наглашавајући да ресторан ,,Пет језера” тренутно располаже са 290 мјеста, док у башти има око 250 мјеста за госте.


 
-Са више од петсто мјеста у ресторану, сматрамо да смо у рангу великих ресторана и да можемо угостити велике групе људи одједном, чак и групе до двије стотине гостију. Бавимо се организацијом разних догађаја, по жељи гостију, чак и семинара, јер имамо одвојену ресторанску салу. Сматрамо да смо ресторан који може угостити различите типове гостију. Код нас су сви добродошли. На нашем јеловнику, на нашој винској карти и карти пића, имамо за свакога понешто, тако да су овдје сви добродошли и добро се осјећају, без обзира на гасторномске укусе или дубину џепа. Нисмо у рангу луксузних, али ни јефтиних ресторана. Увијек настојимо да у понуди имамо за свакога понешто, квалитетно припремљено, занимљиво сервирано и спремно за конзумирање”.


 
С обзиром на то да смо овај разговор водили крајем фебруара, Јакша Зупур за ,,Семберија инфо'' каже да ресторан ,,Пет језера” организује и прославу Дана жена за бијељинске фирме и удружења.


 
-Обично су то догађаји које припремамо неколико дана уочи Осмог марта. У понуди за веће групе гостију нудимо и посебне цијене и меније, уз музику уживо, неограничену конзумацију пића и хране. Већ дуги низ година успијевамо да одржимо квалитет и гости нам се константно враћају. На сам дан Осмог марта припремамо и специјалне понуде. Ове године смо издвојили двадесетак етикета вина са специјалном цијеном. Иначе, од десетог фебруара, па све до Осмог марта, издвојили смо посебну цијену вина, тако да су гости одушевљени, јер смо и неке озбиљније етикете вина спустили на неку приступачну цијену за све госте”, каже Јакша Зупур, истичући да је ресторан ,,Пет језера” на услузи гостима и током прославе Нове године, приликом обиљежавања значајних јубилеја фирми, породичних славља.
 
Традиционална јела са укусом медитерана

 
-Наши људи данас путују свијетом и у прилици су да конзумирају неке специјалитете интернационалне кухиње. Због тога и ми, без обзира на то што стављамо акценат на традиционалну српску кухињу, гледамо да из године у годину, уз одржавање традиционалних старих рецепата, обогаћујемо јеловник новим јелима. Већина особља у нашем ресторану су људи који су овдје дуже од четири или пет година. Шефица кухиње, наша Славица, Мајевичанка, код нас је већ осам година. Почела је са продајом сладоледа, али, захваљујући њеној упорности, труду, вољи и жељи, едукацијама кроз које је прошла, стигла је до мјеста шефа ресторана. Тиме се ми као колектив посебно поносимо. Код нас свако има шансу да напредује. Битно је да воли да ради у ресторану, да је вриједан, одговоран, да има мало маште и креативности”, каже Јакша Зупур, домаћин овог угоститељског објекта, истичући, с нескривеним поносом, да ресторан ,,Пет језера” из године у годину напредује и развија се.
 
(Семберија инфо)