Вучић у СБ УН о КиM: Срби имају 11 година неиспуњених обећања и неспособности ЕУ :: Semberija INFO ::

 

Вучић у СБ УН о КиM: Срби имају 11 година неиспуњених обећања и неспособности ЕУ


Фото - Танјуг
Извор: Танјуг / РТРС

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас на сједници Савјета безбједности у Њујорку, на којој је представљен редовни шестомјесечни извјештај генералног секретара УН Антониа Гутереша о раду Мисије УН на КиМ, да је Србија испунила све тешке обавезе из Бриселског споразума, али да ни послије 11 година формирање Заједнице српских општина није ни на видику.

- Дозволите ми прије него што пређем на извјештај о коме данас говоримо, да вас подсјетим да је 19. априла било тачно 11 година од када је у Бриселу усвојен најважнији споразум између Београда и Приштине на путу ка нормализацији односа. Један од потписника била је и Европска унија и 11 година касније иако су Срби испунили све тешке обавезе из поменутог споразума, ЗСО и њено формирање нису ни на видику - рекао је Вучић у свом обраћању, након што је специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде представила извјештај.

Како је рекао, 11 година случајне или намјерне неспособности Европске уније да као гарант тог споразума ствари помјери са мртве тачке.

- Наравно, то је резултирало оним што данас можемо да назовемо континуираним правним насиљем и физичким малтретирањем српског становништва на Косово и Метохији - истакао је Вучић.

Вучић је захвалио генералном секретару УН Гутерешу на посвећености да испуни мандат УНМИК-а као што је наглашено и истакнуто у Резолуцији 1244.

Укидање динара на КиМ-кулминација етнички мотивисане кампање против Срба

Вучић је рекао да мјера укидања употребе динара на Косову и Метохији представља кулминацију етнички мотивисане, промишљене кампање, коју привремене приштинске институције воде против Срба на КиМ.

- Извјештај о раду УНМИК-а који је данас пред нама разматра се мјесец и по дана од када је СБ УН 8. фебруара одржало посебну сједницу о ситуацији на Косову и Метохији. Да подсјетим, ова хитна сједница одржана је по поднеску Републике Србије - рекао је Вучић.

Он је додао да је Србија Савјету безједности представила све радње којима су те институције спроводиле добро планиране, распрострањене и систематске нападе узнемиравања српских цивила, укључујући континуирано правно насиље, физичко насиље.

- Посебан акценат стављен је на акутну мјеру укидања готовинског промета у динарима, при чему је приштински режим драматично и додатно отежавао свакодневни живот Срба и других неалбанаца с обзиром на то да су примања претежно примали у динарима. Разговарало се у контексту ускраћивања приступа чак и основним социјалним услугама као што су здравствена заштита, образовање - рекао је Вучић.

Додаје, да је Курти Курти је причао пред свима вама да је Србима давао тромјесечни прелазни период, током ког ниједно право Срба неће бити злоупотребљено.

- Нико у Приштини, нити у међународној заједници није ни поменуо тромјесечни прелазни период и све мјере против Срба у вези са динаром почеле су да се примењују одмах. Због тога Срби на Косову и Метохији су и даље онемогућени да добијају своје пензије, плате, социјална примања, дјечји додатак и сва друга примања - рекао је Вучић.

Зијаде да предузме хитне мјере због прогона Срба - потребно више УНМИК-а на КиМ

Вучић је поручио да је неопходно да специјална представница УНМИК-а Каролине Зијаде примијени своја овлашћења и надгледа привремене институције самоуправе Приштине, предузме хитне акције, у сарадњи са Кфором, као и да буде више, а не мање УНМИК-а на КиМ.

- Али такође да предузме хитне акције у сарадњи са Кфором усмјерене ка гарантовању безбједности и људских права свим становницима КиМ - нагласио је Вучић.

Поручио је да су нам на КиМ хитно потребна рјешења која значе више УНМИК-а, а не мање.

Он је претходно указао да су Срби били изложени отвореном прогону годинама, а Приштина одбила да испуни и даље своје најважније обавезе из дијалога.

- Та обавеза се односи на потребу успостављања Заједнице српских општина, што је уговорено споразумима из 2013. и 2015. као механизмом заштите појединачних и колективних права Срба у Покрајини, као основе комплетног процеса нормализације и свих других постигнутих споразума - рекао је Вучић.

Истакао је да је инсистирање Београда на ЗСО без икаквог довођења у питање статуса Косова и Метохије, пошто се ради о институционалном рјешењу које би предвидело и онемогућило прогон Срба који се спроводи у посљедњим годинама.

- ЗСО је осмишљена да омогући безбједан живот на терену, економски развој и заштиту елементарних политичких права Срба. Да је ЗСО била успостављена у протеклих 11 година, увјерен сам да бисмо имали повољне услове за прави дијалог и историјско помирење између заједница. Међутим, ово је управо оно што они који су власти у Приштини, не желе. Разлог је тај да су вођени примитивном етничком мржњом према Србима, коју користе за распиривање међународних тензија као изговор. Слично је да је то изговор за финализовање прогона и етничког чишћења Срба - рекао је Вучић.

Умјесто да буде санкционисан Куртијев режим је стално награђиван

Вучић додаје да је од 8. фебруара 2024. до данас одржано пет рунди разговора у Бриселу, а њихов једини резултат је био да се виде прави мотиви Приштине, док су брутална репресија и прогон Срба и других неалбанаца додатно ојачани.

- Главни преговарач Приштине, Бисљими, Куртијев замјеник и његов партнер у прогону цивилног становништва потврдили су да њихове једностране и ескалаторне одлуке да ефикасно укину динар на Косово и Метохију јесу у дубокој мјери утицале на људе, за разлику од Куртијевих увјеравања које је он изнио пред овим уваженим тијелом, да су оптужбе Србије лажне и да нико, укључујући Србе, није погођен овом одлуком - рекао је Вучић.

Он је истакао да је Бисљими остао посвећен Великој Албанији и хегемонистичким аспирацијама и да се његово вођење процеса дијалога, карактерише стратегијом саботажа кроз присуство и да је умјесто да буде санкционисан Куртијев режим стално награђиван.

- Истовремено је брутална репресија у прогону Срба и других неалбанаца додатно ојачана након ванредне сједнице и десило се 16 нових етнички мотивисаних напада. Они обухватају оружани напад против Срба у Грачаници, пуцњаве и застрашивање све мањег броја српских повратника на западу КиМ, као и континуирани и неоправдани притворе, затим насилно уклањање табли од стране полиције са називима имена на српском језику у чисто српским општинама на сјеверу Косова - рекао је Вучић.

Истакао је да су се континуирани напади у оквиру прогона Срба продубили послије упада 8. фебруара параполицијских снага у српске апотеке у Косовској Митровици и Зубином Потоку гдје су прогонитељи Срба заплијенили велике количине медицинских средстава.

Оцијенио је да извјештају Унмика недостаје повезивање догађаја који су се дешавали током овог времена, а да тек ако се они заједно анализирају праве праву слику на терену.

Према његовим ријечима, чула су се површна објашњења и како је рекао, зато је његово да чланицама СБ УН понуди свеобухватнији увид у догађаје о цијелој ситуацији.

Он је оцијенио да ванредна седница Савјета безбједности није представљена у извјештају као неки догађај од посебног значаја.