Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију :: Semberija INFO ::

 

Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију


Извор: Танјуг / Глас Српске

​ЉУБЉАНА - Опозиционе странке у Словенији поднијеле су захтјев за парламентарну истрагу о потенцијаном учешћу и одговорности јавних званичника у случајевима крађе дјеце у тој земљи између 1965. и 1991. године, рекла је данас посланица Словеначке демократске странке (СДС) Аленка Јерај.

“У такозваној трговини бебама, која се догођала углавном 1970-их и 1980-их година у бившој Југославији, више од 20.000 је можда продато”, рекла је Јерај и додала да се сарађује са српским удружењем на овим случајевима, говорећи о иницијативи њене СДС и странке Нова Словенија, преноси СТА.

Словеначко удружење родитеља украдене дјеце представило је прошле године овај проблем парламентарној Комисији за петиције, људска права и једнаке прилике уз пратећу документацију, а министарка унутрашњих послова Татјана Бобнар је тада обећала да ће надлежне службе учинити све у њиховој моћи.

Јерај је изјавила да надлежни нису ништа урадили, наводећи да медицинско особље које се налази у више случајева крађе беба полицијска истрага уопште не обухвата, као и да полиција није преузела документацију од удружења родитеља.

Словеначки премијер Роберт Голоб је раније ове недеље истакао да је 45 од 59 случајева у којима се сумња на крађу беба већ затворено.