Како држање телефона ноћу крај кревета утиче на ваш сан :: Semberija INFO ::

 

Како држање телефона ноћу крај кревета утиче на ваш сан


Foto: Ilustracija
Телефон је ту да вас забави прије спавања.

Ту је да пушта умирујуће звуке кише када не можете да заспите. И ту је да вас пробуди ујутру. Али поред свих позитивних ствари које овај уређај доноси, постоји много негативних начина на које утиче на ваш сан.

Постоје многа истраживања која су показала како коришћење телефона непосредно прије спавања често доводи до проблема са спавањем, укључујући потешкоће са успављивањем.

То је дјелимично зато што су слање порука, прегледање друштвених мрежа и читање чланака стимулативни.
Чак и ако само лежите у кревету и мирно листате инспиративне фотографије, и даље користите мозак на начин који не подстиче сан.

Ако имате телефон у близини када заспите, такође је већа вјероватноћа да ћете брзо провјерити пословну е-пошту, почети да гледате ТикТок или провјерите вијести.

Такође, коришћење телефона увече може повећати притисак да будете доступни све вријеме, што може повећати ниво стреса.

Још горе, према мишљењу стручњака, је то досадно плаво свијетло које зрачи са екрана. Када погледате у свој телефон, он емитује плаво свијетло, што спречава ваше тијело да производи мелатонин, хормон који регулише сан. Без тога, можда ћете остати будни сатима (можда са телефоном у руци) или ћете се пробудити уморни, пише Индеx.хр.

Због тога стручњаци за спавање препоручују да одложите телефон око сат времена прије него што одете у кревет, јер ће то вашем тијелу дати довољно времена да производи мелатонин.

Ову навику је можда тешко прекинути, али ако полако замијените коришћење телефона активностима без екрана, попут читања књиге или опуштајућег хобија, примијетићете велику разлику у квалитету вашег сна.

Али чак и ако сте неко ко ноћу не гледа много у свој телефон, довољно је да сте у његовој близини да вам поремети сан. Ако звони или вибрира, упозориће ваше тијело да се пробуди умјесто да се опусти у миран сан.Имајте на уму да режим вибрације такође може бити проблематичан ако је телефон поред вас, јер звук вибрације и даље може да поремети ваш сан.

И то чак и ако искључите сва обавјештења и ставите их на нечујно. Када примите поруку и телефон вам засвијетли у мрачној просторији, та мала количина свјетлости и даље може да прође кроз ваше капке и да вам поремети сан. Можда се не сјеćате да се то догодило, али ћете примијетити нежељене ефекте поремећеног сна, као што је општи осјећај умора ујутру.

Телефони емитују и микроталасно зрачење, које такође ремети биоритам и смањује квалитет сна, што дугорочно може довести до озбиљних здравствених проблема.

Упркос стресу, свијетлу и буци, морате признати да постоји и доста предности телефона ноćу. Телефони имају будилнике који вам омогуćавају да се пробудите на вријеме и одмах примите хитне поруке. Такође може да буде пријатно да слушате поменуте умирујуćе звуке кише док тонете у сан.

Али можете наćи и компромис. Ако желите ове погодности, можда ćете желети да држите телефон у истој просторији, али на удаљености на којој не можете да га дохватите из кревета. Ово ćе спријечити да посежете за њим ноćу. И мање је вјероватно да ćе било које његово свијетло сметати вашим очима. Такође можете да укључите режим рада у авиону, у којем телефон не емитује микроталасно зрачење.

Као и са свим осталим, постоји баланс који треба пронаћи. Ако желите да искључите телефон или да га ставите у другу собу и ослоните се на старомодни будилник, урадите то. Ако желите да га имате у спаваћој соби, поставите га лицем надоље најмање метар даље од себе, преноси Цитyмагазин.

(Независне)