Хуаwеи против Апплеа: Битка оперативних система се захуктава у Кини :: Semberija INFO ::

 

Хуаwеи против Апплеа: Битка оперативних система се захуктава у Кини


Foto: Pixabay
Хуаwеи доживљава повратак на тржиште флегшип телефона, привлачећи пажњу потрошача и потенцијално надмашујући Аппле иОС у Кини својим оперативним системом ХармонyОС, према недавном извјештају Соутх Цхина Морнинг Пост-а који цитира истраживачку фирму ТецхИнсигхтс. ХармонyОС, који је Хуаwеи развио као одговор на америчке санкције, могао би ускоро да посатне доминантан оперативни систем у Кини, док се глобално тржиште и даље ослања на иОС и Андроид.

Развој ХармонyОС-а постао је кључан након што се Хуаwеи нашао на америчкој "Ентитy" листи, што је компанију приморало да тражи одобрење Вашингтона за било какве куповине америчке технологије. Хуаwеи сада планира да потпуно напусти Андроид, са најавом да наредна ажурирања ХармонyОС-а неће подржавати апликације развијене за Андроид, што представља велики корак ка стварању "чистог" оперативног система.

У међувремену, кинеске технолошке компаније се утркују да развију верзије својих апликација компатибилне са ХармонyОС-ом, а Хуаwеи наводи да тренутно више од 700 милиона уређаја користи овај оперативни систем, са више од 2.2 милиона независних девелопера који креирају апликације за платформу.

Поред успеха ХармонyОС-а, Хуаwеи поново привлачи пажњу лансирањем Мате 60 Про телефона, који се истиче напредним локално развијеним чипом од седам нанометара, упркос америчким санкцијама. Овај модел је постигао значајан успјех, са продајом од 1.6 милиона уређаја у првих шест недјеља.

Хуаwеи-јев успјех представља изазов за Аппле, посебно у Кини, која је једно од најважнијих иностраних тржишта за америчку компанију. Продаја иПхоне-а 15, лансираног неколико недеља након Мате 60 Про, била је испод очекивања у поређењу са претходним моделима. Осим тога, Аппле се суочава са новим регулативама у Кини, које би могле да захтјевају да све апликације продаване у кинеским продавницама апликација, укључујући и Аппле-ову, имају лиценцу од владе, што би могло да доведе до уклањања хиљада апликација из Аппле-ове продавнице у Кини.

(Телеграф.рс)