U TOKU JE OTKUP PAPRIKE U JANjI :: Semberija INFO ::

 

U TOKU JE OTKUP PAPRIKE U JANjI


Foto: Semberija info
Opšta poljoprivredna zadruga „Agrofarmer“ iz Janje najpoznatija je po organizaciji proizvodnje i otkupa industrijskih sorti krompira. Međutim, nije to sve čime se bave vrijedni ljudi okupljeni oko ove zadruge.



U toku je otkup paprike, koju je 15 kooperanata OPZ „Agrofarmer“ zasadilo na oko 60 duluma. Prvi ovogodišnji rod paprike bio je izuzetno dobrog kvaliteta, međutim kiša koja je padala prije 20-ak dana izazvala je izlivanje vode iz kanala Brezovica i plavljenje velike površine zemljišta. Ovom nepogodom direktno je pogođeno 10 kooperanata i njihova polja paprike. Obzirom da je na ovom području planirano kopanje nova tri kanala čijim iskopom bi se spriječile ovakve katastrofe poljoprivrednici očekuju od nadležnih da uskoro počnu rješavati problem izlivanja vode iz kanala Brezovica.



- U Janji imamo sve manje poljoprivrednika koji se opredjeljuju za uzgoj ove poljoprivredne  kulture. Oni koji se opredijele za uzgoj paprike mahom to rade na manjim površinama. Više je razloga za to. Prvo, uzgoj paprike je jako zahtjevan. Traži veliki angažman i mnogo radne snage još od februara da bi prve, kvalitetne plodove dala u avgustu mjesecu. Zatim, posljednjih godina imamo problem sa radnom snagom. Poskupila je. I nema je dovoljno. Ove godine poljoprivrednicima  je veliki problem napravilo poskupljenje sjemena, đubriva,zaštitnih sredstava i ostalog repromaterijala. Samo u povrtlarstvu, ova sezona je i do 100% skuplja u odnosu na raniji period. A prodajne cijene povrća nisu toliko porasle“, rekao je za „Semberija INFO“ Mujo Bogaljević prvi čovjek OPZ „Agrofarmer“ istakavši da otkup paprike i dalje traje ali sporijim tempom nego što je planirano.

(Semberija info)