GRAD BIJELjINA: PROTESTNA ŠETNjA PROTEKLA MIRNO :: Semberija INFO ::

 

GRAD BIJELjINA: PROTESTNA ŠETNjA PROTEKLA MIRNO


Građani Bijeljine su danas iskazali nezadovoljstvo zbog najave dovoženja otpada iz Brčkog na regionalnu deponiju, a potom su, predvođeni gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem, krenuli u mirnu protestnu šetnju do direkcije preduzeća "Eko-dep". Prethodno su potpisivali peticiju, jer se na ovu deponiju već godinama odlaže otpad, ne samo iz Bijeljine, nego i iz Lopara, Ugljevika, Teočaka, Čelića. Kako su istakli, neprijatan miris sa deponije je odnošljiv, te od nadležnih očekuju da se riješi ovaj problem. Gradonačelnik Ljubiša Petrovič je u obraćanju okupljenim građanima rekao da “deponiju treba izmjestiti i da će o tome odlučivati struka, a ne gradonačelnik niti bilo ko drugi”. Prema Petrovićevim riječima, neće biti dozvoljeno dovoženje otpada iz Brčkog, jer se, kako je naglasio, ne smije dozvoliti da se dodatmo zagađije grad”.



-Na ovaj način se borimo za čistiji grad i za budućost naše djece”, rekao je Petrović i dodao da će se nastaviti i sa borbom protiv, kako je rekao, “nelegalnih radnji u ovom, ali i još nekim preduzećima”. Izjavu novinarima dao je i direktor preduzeća “Eko Dep”, Dragiša Marjanović, rekavši da otpad iz Brčkog neće biti dovožen na regionalnu deponiju, te da za rješavanje neprijarnih mirisa sa deponije treba mnogo sredstava, a zbog nedostatka sredstava, to se ne može kvalitetno riješiti”.



- Naravno da su ekološki problemi na području grada nagomilani, ali smatramo da je deponija u ovom trenutku možda i najmanji izvor svih problema koji su trenutno aktivni. Gradonačelnik ne želi da odgovori ni na jedan naš dopis gdje smo tražili uspostavljanje ekonomske cijene, jer ne možemo sa ovom količinom otpada i cijenom da budemo likvidno preduzeće. Imamo ogromne kredite koje je neko uzeo  prije 15, 20 godina. Potpisao je nivo BiH, Vlada RS pa je to prenijela na lokalne zajednice, a lokalne zajednice su kao garant prenijele to na preduzeće koje je osnovala lokalna zajednica. Tražili smo od gradonačelnika da ako ne može da se poveća cijena prema građanima, sa čime smo i mi saglasni, da onda vršimo subvenciju cijene od strane opštine osnivača, ali i na taj dopis nam nije odgovorio”, rekao je Marjanović. Protest građana na Gradskom trgu, kao i protestna šetnja, protekli su bez problema.



(Semberija info)