ODJELjENjE ZA STAMBENO - KOMUNALNE POSLOVE I ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE :: Semberija INFO ::

 

ODJELjENjE ZA STAMBENO - KOMUNALNE POSLOVE I ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE


U skladu sa Zakonom o održavanju zgrada, formiranje zajednica etažnih vlasnika zakonska je obaveza, a zajednica se osniva za jednu ili više zgrada, ili dio zgrade, kao što je lamela ili ulaz, ako predstavlja jednu građevinsku funkcionalnu cjelinu. Zakon je na snazi od 2011. godine, a sve stambene zgrade izgrađene prije 2011. godine, bile su u obavezi da usklade svoju regulativu i obaveze u skladu sa zakonom i izvrše preregistraciju ZEV-a. Bogdan Tadić iz Odjeljenja za stambeno-komunalnu djelatnost za ‘’Semberija info’’ kaže da Grad Bijeljina konstantno motiviše građane, odnosno, zajednice etažnih vlasnika da se registruju, jer neregistrovanje dovodi do problema očuvanja objekata od propadanja, zbog neadekvatnog održavanja, a povlači i određene kaznene odredbe.
 
-Za neregistrovanje ZEV-a novčanom kaznom u iznosu od 300 do 3. 000 KM, Komunalna policija ima mogućnost da kazni svakog vlasnika stana ili poslovnog prostora. Mi još uvijek nismo primjenjivali ove nepopularne mjere, jer nam nije cilj kažnjavanje, nego motivisanje da građani shvate, ne samo zakonsku obavezu, nego i potrebu registrovanja ZEV-a. U slučajevima elementarnih nepogoda, a imali smo situacija tokom ove godine da je dolazilo do štete na stambenim zgradama, konkretno na krovnim konstrukcijama. Na osnovu zahtjeva ZEV-a, Gradska uprava je pomogla u saniranju štete, a to najbolje govori o potrebi formiranja zajednice etažnih vlasnika’’, kaže Tadić i naglašava da u ovakvim situacijama, kao i kod provođenja drugih aktivnosti Gradske uprave, kad su u pitanju potrebe ZEV-a, neophodno je da budu registrovani. Prema njegovim riječima, kad je u pitanju ZEV, postoji i mogućnost imenovanja privremenog prinudnog upravnika ZEV-a, ali to do sada ni u jednom gradu u Republici Srpskoj nije primijenjeno. On naglašava da Grad Bijeljina nastoji da bude na usluzi građanima i da samim tim nastoje da kvalitetno funkcionišu zajednice etažnih vlasnika. Prema Tadićevim riječima,  nastojanju da u zimskom periodu građani udišu čist vazduh, pokrenuli su subvencionisanje za ugradnju toplotnih pumpi, a u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima, nastoje da pomognu i u obnovi fasade, saniranju oštećenog krova i slično.


 
-Građani shvataju da je sve bolje i lakše kad se formira Skupština stanara i na četiri godine mandata izabere predsjednik ZEV-a,  a svjedoci smo i da već postoje profesionalne agencije koje se bave održavanjem stambeno-poslovnih objekata i koje u praksi preuzimaju obaveze predsjednika ZEV-a. Skupština ZEV-a donosi odluke nadpolovičnom većinom, a ako su u pitanju odluke koje se odnose na građevinske radove, izmjene nekih dijelova zgrada, nadogradnje, prepravke instalacija i sl. potrebna je dvotrećinska većina, a u određenim situacijama, kao što je npr. ugradnja lifta, potrebna je saglasnost svih etažnih vlasnika’’, kaže Tadić i podsjeća da minimalno plaćanje za održavanje ZEV-a po metru kvadratnom iznosi  0, 20 KM, a vlasnici poslovnih prostora plaćaju dupli iznos. 
 
-Skupština stanara može donijeti odluku o većem iznosu plaćanja za ZEV, jer je riječ o sredstvima koja se koriste u interesu svih i u cilju što kvalitetnijeg održavanja stambeno-poslovnog objekta. Ukoliko neko od vlasnika ne izmiruje obaveze prema odluci ZEV-a, pokreće se tužba i pravnim putem se namiruju sredstva od vlasnika koji ne izmiruje obaveze’’, pojašnjava Tadić. Govoreći o odvoženju komunalnog otpada, Tadić  kaže da je ta oblast definisana Odlukom o prikupljanju, odvoženju i deponovanju komunalnog otpada.
 
-Odlukom je definisano da jedan kontejner zadovoljava potrebe osam stanova, odnosno, ukoliko zgrada ima 20 stanova, potrebna su tri kontejnera. Kad je riječ o poslovnim prostorima, odnosno, privrednim subjektima, oni su u obavezi da potpišu ugovor sa preduzećem koje vršim odvoz komunalnog otpada. Takođe, kontejnere kupuje ZEV, a dalje održavanje istih preuzima preduzeće koje vrši uslugu odvoza i deponovanja komunalnog otpada. To svakako znači i da, ukoliko dođe do oštećenja i dotrajalosti kontejnera, preduzeće koje vrši komunalne usluge, u obavezi je da obezbijedi nove, bez nadoknade’’, kaže Tadić. On takođe kaže da je postavljanje kontejnera definisano Zakonom o uređenju i građenju, te da svaka nova zajednica etažnih vlasnika u sklopu građevinskog projekta određuje, kako parking mjesto i zelenu površinu, tako i poziciju za kontejner. 
 
-U slučajevima gdje je ranije izgrađena stambena zgrada, a nema definisane lokacije za kontejner, jedinica lokalne samouprave to čini’’, kaže Tadić. Govoreći o parking prostoru zajednice etažnih vlasnika, Tadić kaže da je taj prostor katastarski upisan na sve etažne vlasnike.


 
-Parking prostorom upravlja ZEV i može unutar svog prostora da definiše određena pravila. Ako je u pitanju postavljanje rampe, potrebno je imati lokacijske uslove, a takođe, ispred stambenog objekta postoji mogućnost postavljanja tzv. malih rampi. Na taj način se štiti parking prostor ZEV-a od ‘‘trećih’’ lica. Ukoliko ZEV ima problem sa uzurpiranjem parking prostora od strane ‘’trećih’’ lica, nadležna je Komunalna policija koja će u skladu sa ovlaštenjima izvršiti sankcionisanje’’, kaže Bogdan Tadić.

(Semberija info)