Svečana sjednica Skupštine grada povodom Dana grada - 24. septembra: Uručena priznanja najzaslužnijim građanima i kolektivima :: Semberija INFO ::

 

Svečana sjednica Skupštine grada povodom Dana grada - 24. septembra: Uručena priznanja najzaslužnijim građanima i kolektivima



Danas je tačno osamdeset godina prošlo otkako je naša Bijeljina prvi put ugledala slobodu u Drugom svjetskom ratu, izjavio je predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević na današnjoj svečanoj sjednici Skupštine grada, organizovanoj povodom Dana grada - 24. septembra i Dana oslobođenja Bijeljine u Drugom svjetskom ratu. Tim povodom položeni su i vijenci ispred Spomenika poginulima u proteklom odbrambeno – otadžbinskom ratu.



„Iz ove perspektive mi možemo slobodu protiv nacizma i fašizma, najvećih zala koja su prije više osamdeset godina zadesila svijet, posmatrati i doživljavati kao nešto što se podrazumijeva i kao nešto zdravo za gotovo. Međutim, sigurno je da to nije tako. I danas postoje brojni totalitarni pravci i pokušaji da se upravlja svijetom, da se od malih naroda otmu resursi, da se nametne poseban način života. Danas sam više nego ikad uvjeren da moramo nastaviti borbu za slobodu, ne uzimati slobodu zdravo za gotovo“, istakao je Aleksandar Đurđević, naglasivši da su za tu slobodu pale brojne žrtve. On je istakao da srpski narod, kao slobodarski narod, mora biti dosljedan i dostojan svojih predaka.



„Dodjeljujemo danas nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima, kolektivima, ustanovama i udruženjima koji su u protekloj godini postigli rezultate u raznim oblastima. Svima njima čestitam i želim im  zahvaliti na naporu da zajedno izgrađujemo Bijeljinu i činimo je boljim mjestom za život“, istakao je Aleksandar Đurđević.

Vojin Mitrović, ministar za privredu i preduzetnišvo u Vladi Republike Srpske  čestitao je građanima Bijeljine Dan grada, zaželivši da se u godinama  pred nama u Bijeljini rađa što više djece, da se broj nezaposlenih smanjuje.



„Bijeljina, zbog svog geografskog položaja i poslovnog okruženja, zaslužuje da se ekonomski razvija, da nam dođu strane investicije. Izgradnja auto - puta će nas približiti Beogradu, svim državama zapadnog Balkana i Evropskoj uniji. To je nešto što Bijeljini pruža razvojnu perspektivu“, istakao je ministar Mitrović.

Čedomir Stojanović, poslanik DEMOS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, čestitao je građanima Bijeljine Dan grada, istakavši da Bijeljina izrasta u moderan grad u kojem mnogi žele da žive, zaželivši pritom Bijeljini dinamičan ekonomski razvoj, a građanima zdravlje i sreću u životu.



Na svečanoj sjednici uručena su priznanja i nagrade zaslužnim ustanovama, institucijama, udruženjima i pojedincima.
 Zlatna medalja „Knez Ivo od Semberije“ uručena je Gorskoj službi spašavanja - Stanica Bijeljina, Rotari klubu Bijeljina, Dobrotvornoj organizaciji „Trojeručica“ Bijeljina, Republičkoj upravi Civilne zaštite  Republike Srpske i Đorđu Drvenici, posthumno, posljednjem ćurčiji iz Bijeljine.
Srebrna medalja „Knez Ivo od Semberije“ uručena je Sejfi Goduševiću iz Janje, Humanitarnoj organizaciji „Srbi za Srbe“ i Mjesnoj zajednici Janja.
Zlatna medalja „Filip Višnjić“ uručena je Srpskom pjevačkom društvu „Srbadija“, Dušanu Tuzlančiću i Novki Jelić iz Bijeljine. Srebrna medalja „Filip Višnjić“ uručena je Savi Cvjetinoviću, Cviji i Violeti Krajišnik iz Janje i Jeleni Popović iz Bijeljine. Zlatnu značku grada Bijeljina dobilo je više pojedinaca i sportskih klubova. 

Jedan od nagrađenih, Duško Tuzlančić, zahvalio se na nagradi, istakavši da je ponosan što je među nagrađenima koji zdušno i kvalitetno rade svoj posao, što je od koristi za sve, počevši od porodice, lokalne zajednice i društva u cjelini, raditi samo ono što najbolje znaš i poznaješ.



Komentarišući odvojeno obilježavanje Dana grada, jer je gradonačelnik Ljubiša Petrović odvojeno, u prijepodnevnim satima, sa saradnicima položio vijence ispred Spomenika poginulima u proteklom Odbrambeno - otadžbinskom ratu, Đurđević je kratko izjavio da su do sada uvijek zajedno obilježavani ovakvi datumi, bez obzira na političke podjele i sukobe. On je rekao  da je u pitanju ponovno otvaranje nekog političkog sukoba i fronta podjela i prozivki, što nije primjereno trenutku.



„Bar ovaj dan smo trebali zajednički obilježiti. Učinio sam sve što je u mojoj moći da tako bude“, kratko je prokomentarisao Aleksandar Đurđević.


Semberija Info - Lj. Ljubojević