MINISTAR UNUTRAŠNjIH POSLOVA REPUBLIKE SRPSKE SINIŠA KARAN U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

MINISTAR UNUTRAŠNjIH POSLOVA REPUBLIKE SRPSKE SINIŠA KARAN U BIJELjINI


Siniša Karan: Nema tog kriminala i kriminalne grupe koja je jača od policije

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević danas su u Bijeljini održali sastanak sa rukovodstvom bijeljinske Policijske uprave.
 Nakon sastanka, ministar Siniša Karan je na kraćoj konferenciji za novinare ispred zgrade Policijske uprave Bijeljina izrazio podršku Policijskoj upravi Bijeljina nakon teškog gubitka i likvidacije policijskog službenika Nenada Markovića.

 “Ubijen je naš kolega, dugogodišnji kriminalistički inspektor i mlad čovjek koji je iza sebe ostavio porodicu. Teško je, možda je i najteže u Ministarstvu unutrašnjih poslova izgubiti kolegu. Zapravo, najteže je u ovom trenutku njegovoj porodici. I na ovakav način, javno, još jednom, u ime Ministarstva i u svoje lično ime želim da izrazim najdublje saučešće porodici našeg pokojnog kolege. Moram istaći da kod ovako teškog krivičnog djela, teškog ubistva, Policijska uprava Bijeljina je na brz , profesionalan način i adekvatan način reagovala, otkrivši za najkraće vrijeme, u tom trenutku nepoznate, izvršioce ovog krivičnog djela. Brzo su uhvaćeni i privedeni nadležnom tužilaštvu. Ovom prilikom želim da pohvalim i saradnju tužilaštva i Policijske uprave . Ovo je dokaz da kod najtežih krivičnih djela ubistava, kao što je i ubistvo našeg policijskog službenika Markovića, efikasna i brza intervencija i primjena najefikasnijih metoda blokada i zadržavanja svjedoka na licu mjesta, kao i sve druge radnje koje su izveli neposredno nakon izvršenja krivičnog djela, uz saradnju sa tužilaštvom, doprinijeli su da se ovo krivično djelo riješi”, izjavio je ministar Siniša Karan, naglasivši da je izuzetno važno što je ovo i ovakvo krivično djelo brzo rasvijetljeno.




 “Nerješavanje ovakvih krivičnih djela, gdje je ubijen policajac, stvorilo bi dodatnu brigu kod građana, ne samo Bijeljine, već i cijele Republike Srpkse, stvorilo bi bojazan i strah za njihovu bezbijednost. Građani Bijeljine ne treba da strahuju i da brinu. Nema mjesta za strah, jer je bezbjednosna situacija u Bijeljini i cijeloj Republici Srpskoj pod kontrolom MUP-a Republike Srpske, odnosno ovdje, Policijske uprave Bijeljina. Nema tog kriminala i te kriminalne skupine koja je jača od policije. Policija je ta koja će stvarati bezbjednosni ambijent u Bijeljini i u Republici Srpskoj. Tako je bilo uvijek, a biće i sada i ubuduće”, naglasio je ministar Karan, naglasivši da se sa nadležnim tužilaštvom preduzima i niz drugih mjera i istražnih radnji na potpunom dokumentovanju ovog krivičnog djela.

“ U ovom trenutku, zbog postojanja osnovane sumnje za ova četiri lica, da su izvršili ovo krivično djelo, da li su ostala trojica pomagači ili suizvršioci, to ćemo još da vidimo, ali dokazi idu u pravcu jačeg stepena pomaganja ove trojice neposrednom egzekutoru i oni će vjerovatno biti jedna vrsta saizvršilaca. Naravno, sud će cijeniti te dokaze. Smatram da smo prikupili dovoljno dokaza za potpuno potkrepljivanje osnovane sumnje za izvršenje ovog krivičnog djela. Reći ću ponovo, izgubili smo Nenada Markovića, a on je bio primjer kako treba raditi u policiji. Svi policijski službenici su položili zakletvu i izjasnili su se da će svojim životom štititi Ustav i bezbjednost svojih građana. Nažalost, trideset i jedan pripadnik MUP-a RS od 1996. godine do danas dao je svoj život  tokom obavljanja policijske dužnosti i službenih poslova i zadataka. Njih dvadeset je smrtno nastradalo u direktnom izvršavanju ovlaštenih službenih radnji, njih trinaest je ubijeno. Samo u posljednjih nekoliko godina dogodilo se nekoliko likvidacija policajaca, kao i u slučaju našeg Nenada. Pomenuću samo Radenka Bašića, gdje se dogodila klasična likvidacija u zasjedi, Dragana Đurića koji je ubijen u terorističkom aktu i da ne nabrajam dalje. Posljednjih godina oko četiri stotine naših policajaca lakše je povrijeđeno u intervencijama, a oko trideset njih je teže povrijeđeno. Svakodnevni su napadi na policiju. Ovaj primjer mora da nam da snagu da se u okviru naše zajednice, u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, što više vežemo i solidarišemo, a to radimo i danas svojim prisustvom ovdje. To smo radili i u noći kada je izvršeno ovo krivično djelo, kada su svi operativni kapaciteti MUP- RS bili angažovani i dali svoj puni kapacitet da se u roku od dva sata otkriju izvršioci ovog krivičnog djela koji su lišeni su slobode”, istakao je ministar Karan, naglasivši da MUP RS ima snažne kadrovske kapacitete i tehničku opremljenost da se može suočiti s ovakvim slučajevima.

  “Najbolje ćemo se suočavati  protiv ovakvih slučajeva prevencijom. Mi radimo na tome da ne dođe do ovakvih krivičnih djela, a kada do njih dođe, da ih možemo efikasno rješavati. Samo ću još reći da građani Bijeljine ne treba da budu uznemireni. Policijska uprava Bijeljina obavlja svoje poslove u punom kapacitetu. Garantujemo bezbjednost svakom građaninu Bijeljine. Sa današnjim danom, za proteklih devet mjeseci,  imamo 601 krivično djelo u ovoj Policijskoj upravi. Kada je riječ o krivičnom djelima protiv života i tijela, njih je bilo 47 za devet mjeseci u Biejljini i sva ta krivična djela su rasvijetljena. U padu je broj prekršaja javnog reda i mira. Nije bilo nijednog narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, sa više od pet lica. Posljednji slučaj sa tri lice je identifikovan i biće brzo razriješen. Ponavljam još jednom, građani moraju da vjeruju svojoj policiji. Ovo su trenuci kada mi od građana tražimo bolju saradnju s policijom. Biće bolje i policiji i građanima. Ovo su trenuci kada moramo jačati, kada moramo dići glavu, biti tužni zbog našeg kolege, koga ne možemo više vratiti, ali i ponosni što smo imali takvog policajca i što imamo  takve policajce koji su spremni da za narod i državu daju i svoj život”. Izjavio je ministar Siniša Karan.
Lj.Ljubojević
Semberija info