Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“: Humanitarna prodajna izložba „Uljepšajmo nečije djetinjstvo“ :: Semberija INFO ::

 

Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“: Humanitarna prodajna izložba „Uljepšajmo nečije djetinjstvo“



U okviru obilježavanja Međunarodne nedjelje djeteta, pod sloganom „Drugarstvo čuvajmo, ljubav njegujmo“, mališani Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“, zajedno sa vaspitačima i roditeljima, danas su na Gradskom trgu organizovali prodajnu izložbu, humanitarnog karaktera pod nazivom „Uljepšajmo nečije djetinjstvo“.

Slaviša Vujanović, direktor JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“, zahvalio se mališanima iz vrtića, ali i njihovim roditeljima koji u saradnji sa vaspitačima realizuju prodajnu izložbu humanitarnog karaktera „Uljepšajmo nečije djetinjstvo“.



- U svim objektima našeg vrtića izloženi su dječiji radovi koje roditelji na simboličan način „kupuju“. Na Gradskom trgu su izloženi kreativni radovi vaspitača, a poziv smo uputili i sugrađanima da se odazovu, da zajedno budemo humani i da kroz ovu aktivnost razvijemo humanost kod djece“, rekao je Vujanović. On je istakao da prikupljeni iznos od ove humanitarne aktivnosti, biti uručen nekome kome je najpotrebniji, a  kome će biti dodjeljen novac, odlučiće Savjet roditelja. Vujanović je podsjetio da su u protekle četiri godine, otvorena su tri nova objekta vrtića „Čika Jova Zmaj“ na području Grada Bijeljina, što je znatno proširilo kapacitete ustanove, međutim, i dalje postoji lista čekanja.

- Trenutno u našem vrtiću boravi 800 djece, ali postoji lista čekanja od 165 djece, što znači da i dalje moramo raditi na proširenju kapaciteta“, kaže Vujanović.



Zamjenik Ombudsmana za djecu RS, Jovanka Vuković, prisustvovala je prodajnoj izložbi i tom prilikom naglasila da je “Dječija nedjelja” najljepši ukras Grada, a danas i Gradskog trga. 

- Kada pogledamo naše najmlađe i najljepše sugrađane koji su se potrudili da nešto naprave, treba da uvažimo to što su oni uradili i potrudili se da nam uljepšaju dan. Na ovaj način djeca predškolskog uzrasta pokazuju koliki su njihovi potencijali i kapaciteti. Treba istaći da su oni jedna od najvažnijih kategorija kojima treba da posvetimo pažnju“, rekla je Vukovićeva i izrazila  nadu da će se  jednog dana steći uslovi da predškolstvo bude besplatno, kao što je u Vojvodini.



Prodajnu izložbu posjetio je i gradonačelnik Ljubiša Petrović istakavši pri tom da je ovo lijep događaj u gradu, a mališani se kroz igru, druženje i kreativnost, uče da budu humani.

- Ponosni smo na rad vrtića i svu našu djecu, koja su blago našeg društva. Nastavljamo sa ovom lijepom tradicijom, a ono što je bitno istaći je da nećemo stati sa proširenjem kapaciteta za predškolsko obrazovanje. Prije dva dana smo imali kvalitetan, konstruktivan sastanak, tako da će u Ulici Živojina Mišića, na lokaciji starog buvljaka, nakon izrade idejnog rješenja, biti izgrađen novi objekat vrtića. Takođe, intenzivno radimo i na planovima za otvaranje objekata u seoskim mjesnim zajednicama gdje već postoje preduslovi. Izvjesno je i da će se uskoro otvoriti i novi vrtić u sklopu Petropavlovskog hrama”, rekao je Petrović i naglasio da se razmišlja i o besplatnom predškolskom obrazovanju.



- Iz godine u godinu, po pitanju izdvajanja sredstava iz budžeta, ići ćemo uzlaznom putanjom. Prvo ćemo izjednačiti cijene u javnim i privatnim vrtićima, a potom nam slijedi ono što priželjkuju mnoge porodice, besplatno predškolsko obrazovanje. Na taj način možemo postići da se što više djece rađa, da ostaju u svom gradu i državi, a to treba da bude cilj svih nas”, poručio je Petrović. 


Semberija info / O. Stjepanović