Uručeni ugovori o stipendiranju za učenike generacije osnovnih i srednjih škola :: Semberija INFO ::

 

Uručeni ugovori o stipendiranju za učenike generacije osnovnih i srednjih škola


Danas je u zgradi Gradske uprave, gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović uručio ugovore o stipendiranju za učenike generacije osnovnih i srednjih škola sa područja grada Bijeljina.  



Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine kazao je da je danas uručeno ukupno 18 rješenja za stipendiranje i to 13 za đake generacije osnovnih škola i pet za đake generacije srednjih škola.

-Iznosi stipendija su povećani ove godine, za učenike generacija osnovnih škola stipendija iznosi 150 KM, a za učenike srednjih škola 250 KM. Ovi učenici su ponos našeg grada i mi ćemo se truditi, kao što smo i do sada da još više podižemo budžetske okvire. Trudićemo se i da povećavamo materijalna izdvajanja kada su u pitanju stipendije, a ne samo kada su u pitanju iznosi nego i broj stipendista. Po pitanju izdvajanja za stipendija  budžetski okvir za tekuću godinu iznosi oko 400.000 KM, a od kojih će biti isplaćene  učeničke i studentske stipendije. Za sljedeću budžetsku godinu potrudićemo se da ta izdvajanja budu još veća, jer imamo nove ideje kako podržati naše srednjoškolce koji pohađaju zanate. Kao što je Niče rekao „Znanje je moć“, a mi možemo to potvrditi tako što ćemo i dalje odgovorno graditi naše društvo upravo na temeljima obrazovanja“, istakao je Petrović.



Ljubiša Stanišić, ispred Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradske uprave Grada Bijeljina ovom prilikom najavio je je Gradska uprava Grada Bijeljina  raspisala Javni poziv za dodjelu stipendija za studente osnovnih studija koji će biti otvoren do drugog novembra ove godine.

-Ovom prilikom moram istaći da smo povećali iznos stipendija u odnosu na prethodnu godinu.  Ove godine očekujemo veliki broj studenata koji će se javiti na poziv, a svi su svjedoci da smo prošle godine imali raspisan javni poziv za 36 studenata, a svi koji su ispunili uslove konkursa, po odluci gradonačelnika  dobili su stipendije. Vjerujem da će i ove godine biti veliki broj prijavljenih i samim tim razmotrićemo situaciju  da izađemo u susret svima koji budu ispunjavali uslove. Iznos stipendija za osnove studije iznosio je 240 KM, a sada je 250 KM gdje je sa uvećanjem do 30 odsto može isnositi i do 325 KM. Mi smo u ovom trenutku lokalna zajednica koja ima najveće stipendije, ne samo u RS, nego i šire“, rekao je Stanišić.

Milena Zelenović, majka Mihajla Simića učenika generacije Osnovne muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“  izrazila je radost i zahvalnost zbog uvećanja stipendija, koja prema njenim riječima mnogo znači roditeljima.



-Stipendije mnogo znače materijalno, ali prije svega one za djecu predstavljaju motivaciju da budu još bolji, uspješniji i da na ovaj način  „prokrče“ put svoj drugoj djeci koja žele da budu najbolji među najboljima“, kazala je Zelenovićeva.
 
Davor Jeftić, otac Nađe Jevtić učenika generacije Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ Velika Obarska, a sada učenica Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ Bijeljina, smjer tehničar informacionioh tehnologija istakao je da ga je njegova kćerka Nađa učinila veoma ponosnim, te da mu je velika čast biti prisutan u Gradskoj upravi ovakvim povodom.

-Ovom prilikom zahvalio bih se gradonačelniku Ljubiši Petroviću i Gradskoj upravi što prepoznaju mlade i kvalitetne ljude. Nadam se da će i u budćnosti djelovati u ovom pravcu kako bi ih zadržali u ovoj državi, da nam oni izgrađuju budućnost i podižu svijest na viši nivo“, zaključio je Jeftić.

(Semberija info)