PREDSTAVLjENA KNjIGA “VILA SA ČAKORA” :: Semberija INFO ::

 

PREDSTAVLjENA KNjIGA “VILA SA ČAKORA”


U Biblioteka „Filip Višnjić“, predstavljena je  knjige “Vila sa Čakora”, autora Nede Đukić Borojević.  Izdavač  Pajo Brkić, istakao je da je knjiga posvećena stradanju devetnaestogodišnje d‌jevojke Branke Đukić, koju su na Čakoru 2. septembra 1975. godine svirepo ubila dvojica Albanaca sa Kosmeta, pokušavajući neuspješno da je siluju.



-Ovo je priča o tragediji o kojoj je cijela bivša Jugoslavija danima pričala i tragedija koja je potresla sve stanovnike. Autorka je na maestralan način napisala knjigu, stavila je u dramu, koristeći mnoštvo izvora, svjedočenja i sjećanja”, rekao je Brkić. Autorka Neda Đukić Borojević, izjavila je da se ove tragedije sjećala iz vremena kad je bila đevojčica, jer je njen otac donio audio kasetu koju su slušali, a koja je svjedočila o ovoj tragediji.
 

-Brankina tragedija bila je srpska tragedija, koja se, nažalost, događa i danas na tim prostorima. Dvije godine sam išla na mjesto pogibije, na Čakor, oltar tragedije i oltar časti, pisala pjesme, recitovala, ali, sve to mi je bilo malo. Željela sam da napišem knjigu, posvećenu toj tragediji, a kroz istraživanje sam došla do mnogo podataka koji nisu bili publikovani i koji se prvi put pojavljuju u mojoj knjizi”, rekla je Đukić Borojević. Direktor Biblioteke Željana Arsenović je pojasnila da je autorka knjige prvi put u Bijeljini i poželjevši joj dobrodošlicu, zahvalila i u ime građana  Bijeljine, na ovom d‌jelu. Inače, Neda Đukić Borojević je rođena je u Velikoj Sočanici, opština Derventa u Republici Srpskoj. Objavila je proznu trilogiju: „Rotkva sa šećerom“, „Vrijeme ljubavi“ i „Medonosna polja“ a ubrzo i „Rodoslov roda Đukić“, u Velikoj Sočanici i roman „Tražim te“, te zbirke pjesama „Dva oka duše“, „Sa izvora sjećanja“ i „U njedrima zavičaj“. 2021. godine objavila je dokumentarni roman o Vasojevićima u Velikoj Sočanici kod Dervente „Bog nam je svjedok“ , te dramsku priču „Vila sa Čakora“. Član je Udruženja književnika Srbije, Matice Srpske, Udruženja književnika Republike Srpske i više književnih klubova i kulturno-umjetničkih društava u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Semberija info