SAJBER SIGURNOST: KAKO SE ZAŠTITITI? :: Semberija INFO ::

 

SAJBER SIGURNOST: KAKO SE ZAŠTITITI?


Oktobar je mjesec koji je u Evropskoj uniji posvećen podizanju svijesti građana o sajber bezbjednosti. Tokom cijelog mjeseca institucije nadležne za oblast sajber bezbjednosti sprovode različite kampanje putem kojih građanima ukazuju na važne detalje koji se tiču zaštite i očuvanja njihove sigurnosti: kako da zaštite lične podatke, kako funkcionišu virusi, gdje i koje rizike treba da izbjegavaju i koje mjere da preduzmu kako bi zaštitili sebe i svoj računar.



-U posljednje vrijeme na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina primjetan je povećan broj prijavljivanja prevara, koje se odnose na neovlašteno pribavljanje podataka sa bankovnih kartica građana. Prevare se dešavaju tako što izvršioci prethodno „hakuju” Facebook i/li Instagram profil žrtve a zatim, lažno se predstavljajući, u njeno ime šalju poruke njenim prijateljima u kojima traže da im fotografišu obje strane bankovnih kartica, kako bi izvršili navodnu kupovinu preko istih. Na taj način, zloupotrebom kartice skidaju novac sa računa za koji je kartica izdata. Imajte na umu da je za korištenje bankovne kartice za kupovinu preko interneta, dovoljno imati broj kartice, validnost (datum važenja kartice) i kontrolni broj (CVV2/CVC2), te zbog toga treba biti vrlo oprezan prilikom davanja ovih podataka drugim licima. Takođe, upozoravamo građane da ukoliko putem SMS poruka dobiju Facebook kodove ( #1234 i sl) da je to prvi signal da neko pokušava da im ukrade profil. Obaveza je da navedene kodove ne proslijeđuju svojim prijateljima, čak i ako im to oni traže jer su to zaštitni kodovi za pristup ličnim profilima na društvenim mrežama. Ukoliko bi poslali navedeni kod, trebaju biti svjesni da su tim postupkom nepoznatim licima omogućili pristup svom profilu, a oni će u najkraćem roku izvršiti promjenu lozinke i onemogućiti pravim „vlasnicima“ dalji pristup profilima. Administratori Facebook-a i Instagram-a, u ovakvim situacijama promptno reaguju na način da korisnicima računa na ovim društvenim mrežama putem e-maila šalju upozorenje za svako novo prijavljivanje na njihov profil kao i za svaki pokušaj promjene lozinke te ovim putem apelujemo na građane da ne zanemaruju ova upozorenja, jer je to jedan od načina da se zaštite od eventualne krađe vlastitih profila i ličnih podataka“, poručio je Rade Vučković, načelnik Odjeljenja za privredni kriminal Policijske uprave Bijeljina.

U slučajevima kada su građani već dali svoje podatke sa bankovne kartice, te sumnjaju da mogu biti prevareni, potrebno je da odmah kontaktiraju banku koja je izdavalac kartice sa ciljem njenog blokiranja, sprečavanja zloupotrebe kartice i zbog eventualnog povrata novca, kao i da sve prijave nadležnoj Policijskoj stanici.
-Apelujemo na građane da na web stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na platformi ”Sprečavanje visokotehnološkog kriminaliteta” mogu da se informišu o svim vidovima prevara i načinima zaštite u dijelu ”NemojBitiPrevaren” (od sportskih mečeva, e-mail prevara, prevara sa bankovnim karticama i raznih drugih prevara). Osim navedenih upozorenja, na pomenutoj internet stranici građani mogu pronaći korisne savjete o zaštiti ličnih podataka, zaštiti personalnog računara, o bezbjednosti djece na internetu, mogu pogledati edukativne kampanje o zaštiti djece u digitalnom dobu, upoznati se sa novostima u oblasti sajber kriminala i još mnogo drugih detalja“, poručio je Vučković.

(Semberija info)