BOLNICA “SVETI VRAČEVI”: OPERACIJA ANEURIZME TRBUŠNE AORTE UVEDENA U REDOVNU HIRURŠKU PROCEDURU :: Semberija INFO ::

 

BOLNICA “SVETI VRAČEVI”: OPERACIJA ANEURIZME TRBUŠNE AORTE UVEDENA U REDOVNU HIRURŠKU PROCEDURU


U bijeljinskoj bolnici danas je uspješno operisana 67-godišnja pacijentkinja sa aneurizmom trbušne aorte.

​Operaciju je izveo hirurški tim iz bijeljinske bolnice, vaskularni hirurzi dr Nemanja Janković i dr Jovica Vidović uz asistenciju stručnjaka ove oblasti prof. dr Marka Dragaša i prof. dr Nikole Ilića iz Kliničkog centra Srbija. Profesor Dragaš je izjavio da je vaskularna hirurgija u bijeljinskoj bolnici u posljednjih godinu dana značajno napredovala.

-Vaskularna hirurgija u bijeljinskoj bolnici je drastično uznapredovala od našeg posljednjeg dolaska. Samo u toku ove godine urađeno je više od 25 karotidnih endarterektomija. Uspješno su operisane dvije rupurirane aneurizme trbušne aorte koje se čak ni u nekim ustanovama tercijarnog nivoa u Srbiji ne operišu, nego se šalju u vrhunske zdravstvene centre. Oba pacijenta su preživjela i ja mojim kolegama iz Bijeljine mogu samo da čestitam na tome što su uradili”, rekao je prof. dr Marko Dragaš, načelnik vaskularnog odjeljenja Klinike za vaskularnu hirurgiju KC Srbija. Dragaš je rekao da bijeljinska bolnica ima i opremu i kadar koji može da iznese i najsloženije operacije iz oblasti vaskularne hirurgije.

-Krećemo sa rutinskim operacijama aneurizme trbušne aorte, patologije koja se radi u najspecijalizovanijim medicinskim centrima koji se bave vaskularnom hirugijom. Operacione sale u bijeljinskoj bolnici su odlično opremljene za ovu proceduru na svim nivoima. Takođe, stručni tim je obučen da može da iznese operacije, kao i kvalitetno postoperativno praćenje bolesnika”, istakao je profesor Dragaš. Dr Nemanja Janković, specijalista opšte hirurgije i subspecijalista vaskularne hirurgije najavio je da su se u Bolnici “Sveti Vračevi” Bijeljina stekli svi uslovi za uvođenje operacija abdominalne aorte u redovnu proceduru i zahvalio se kolegama iz Kliničkog centra Srbija na stručnoj podršci.

-“ Mogu slobodno da kažem da se Bolnica u Bijeljini sada svrstala u red sa najvišim centrima na Balkanu kada je vaskularna hirurgija u pitanja. Sa uvođenjem operacija trbušne aorte u redovnu proceduru zaokružujemo sve što se radi u oblasti vaskularne hirurgije u Republici Srpskoj ”, izjavio je dr Janković.
 

Aneurizme abodimalne aorte najčešće se otkrivaju kao uzgredni nalaz prilikom ultrazvučnog ili rendgenskog snimanja abdomena. Ukoliko dođe do pucanja najećeg krvnog suda u organizmu, ishod je najčešće fatalan. Da bi se skrenula pažnja javnosti na značaj rane dijagnoze, menadžment bijeljinske bolnice organizovao je desetodnevnu akciju skrininga aneurizme trbušne aorte. Prof . dr Zlatko Maksimović, direkotr Bolnice “Sveti Vračevi” Bijeljina zahvalio se profesorima iz Kliničkog centra Srbija na dosadašnjoj saradnji, ali i u ostvarivanju planova za naredni period.

-Profesor Dragaš i profesor Ilić su naši lični prijatelji i prijatelji bolnice i mi smo im veoma zahvalni na njihovoj pomoći. Dosta toga je učinjeno, a u narednom periodu planiramo još više da napredujemo u vaskularnoj hirurgiji. Lično ću dati sve od sebe da nastavimo ovaj trend razvoja kako bi bijeljinska bolnica uvodila nove procedure. Ovo je prilika da najavimo da ćemo uskoro uvesti još jednu proceduru koja je bliska vaskularnoj hirurgiji početkom naredne godine, a možda već i krajem ove godine. To je siguran put za uspjeh i samo kvalitetom možemo doprinijeti razvoju zdravstvene zaštite u našoj državi”, rekao je direktor bijeljinske bolnice.