Održan Okrugli sto na temu „Vršnjačko nasilje u vaspitno obrazovnim ustanovama“ :: Semberija INFO ::

 

Održan Okrugli sto na temu „Vršnjačko nasilje u vaspitno obrazovnim ustanovama“



Izvor: Semberija info / S. Ristanović

Institucija Ombudsmana za djecu Republike Srpske u saradnji sa Institutom za razvoj mladih i zajednice „Perpetuum mobile“, danas je u prostorijama Saveza opština i gradova RS u Bijeljini organizovala Okrugli sto na temu „Vršnjačko nasilje  u vaspitno obrazovnim ustanovama“.

Na okruglom stolu prezentovani su rezultati istraživanja posebnih izvještaja Institucije Ombudsmana za djecu RS, Vršnjačko nasilje u vaspitno-obrazovnim ustanovama“ i „Uloga i značaj stručnih službi u školama u zaštiti mentalnog zdravlja djece“, kao i rezultati istraživanja „Perpetuum mobile“ na temu „Uspješnost rada na prevenciji nasilja kroz Program Y“.


 
Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu RS kazala je da su tokom istraživanja došli do saznanja  da su najčešći problemi kod djece, prema mišljenju stručnih timova, psihologa i pedagoga depresija, anksioznost, povučenosti i vršnjačko nasilje.
- Djeca su tokom naših radionica „Škola, prijatelj djece“ govorili o problemima omalovažavanja, depresije, te vršnjačkog nasilja. Djeca su ukazala i na to koliko su prepoznatljivi stručni timovi u školama, jer ih u osnovnim školama prepoznaju kao adresu „Ako nisi dobar ići ćeš kod pedagoga“, ali u srednjim školama to bi trebalo biti drugačije, ali u osnovnim na način da se tačno zna kakva je uloga stručnih timova. Imajući u vidu ovu situaciju jasno je da je neophodno jačanje stručnjih timova i njihovih kapaciteta, kako u smislu broja zaposlenih, tako i u smislu njihove edukacije i kontinuiranog usavršavanja kako bi mogli pratiti savremenu patologiju i probleme sa kojima se djeca susreću. Takođe, kao dobar resurs viđen je program „Briga o djeci, zajednička odgovornost“, gdje multisektorski timovi rade po školama, ali i tu su uočeni određeni nedostaci jer je cilj ovih istraživanja da detektujemo problem i da zajednički nađemo rješenja vezana za subjekte zaštite djece. U tom smisli predstavnici stručnih timova iskazali su problem koji se tiče njihove međusobne saradnje, odnosno povratnih informacija“, kazala je Vukovićeva.
 
Srđan Ostojić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih i zajednice „Perpetuum mobile“ Banjaluka, rekao je da su njihova istraživanja pokazala da ima mnogo posla kada je u pitanju vršnjačko nasilje, pojavni oblici, te da to svi moraju ozbiljno shvatiti i da se svi uključe kada je tema vršnjačkog nasilja u pitanju.
- Kada su u pitanju statistike, naše istraživanje je pokrilo različite sfere djelova obrazovanosti i edukovanosti srednjoškolaca o raznim temama. Kada je u pitanju nasilje, jedan podatak koji smo iznijeli u Banjaluci  jeste da 20 odsto djevojaka i skoro 40 odsto momaka ne smatra da je jedan šamar oblik nasilja prema svom partneru ili partnerki. To su neke stvarno zastrašujuće činjice koje mi dobijamo sa terena, što pokazuje da je percepcija kada je u pitanju nasilje kod mladih ljudi  nije toliko izražena. Posebno je inteziviran u posljednje vrijeme „cyberbullying“,
jer nasilje se dešava tamo gdje su mladi, a oni se najčešće susreću u školama i virtuelnom prostoru, a tamo se i dešavaju slučajevi  vršnjačkog nasilja“, kazao je  Ostojić.

Predrag Račanović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina, Lopare i Ugljevik, istakao je da odgovorno tvrdi da sve škole na području ove regije preduzimaju sve potrebne mjere za sprečavanje vršnjačkog nasilja.
- Opredjeljenje Ministarstva prosvjete i kulture RS i Republičkog pedagoškog zavoda jeste da se u školama smanji vršnjačko nasilje, odnosno nulta tolerancija je na vršnjačko nasilje. Mi svi prilikom sprečavanja tog nasilja ili identifikovanja počinilaca tačno imamo precizno i jasno propisan protokol u sprečavanju vršnjačkog nasilja koje je propisalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS. Taj protokol se primjenjuje još iz 2019. godine i njim je jasno definisano, odnosno razvrstane su vrste nasilja. Škole imaju obavezu i zadatak da prilikom pojave vršnjačkog nasilja u školama to prvo prijave Centru za socijalni rad, nakon toga policiji, a zatim o tome rednovno šalju izvještaje ministarstvu. Ovdje se radi o multisektorskoj saradnji, a sve u cilju sprečavanja nasilja. Kroz projekat, „Briga o djeci, zajednička odgovornost“ u svim školama u RS formirani su multisektorski timovi gdje se posebno ogleda ta saradnja svih relevantnih institucija“, zaključio je Račanović.