Konaković i Čavušoglu: Čuvati i jačati odnose Turske i Bosne i Hercegovine :: Semberija INFO ::

 

Konaković i Čavušoglu: Čuvati i jačati odnose Turske i Bosne i Hercegovine


Naša emocija i naša opredijeljenost da pomognemo narodu Turske je neupitna, Bosanci i Hercegovci su pokazali koliko veliko srce imaju, poručio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas u Ankari.

Nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom još jednom je izrazio saučešće vlastima i turskom narodu zbog razornog zemljotresa koji je odnio desetine hiljada ljudskih života.

"Imali smo drugi plan. Naš plan je bio da dolaskom na Antalija diplomatski forum još jednom potvrdimo važnost odnosa naše dvije zemlje, naglasimo koliko je Turska i turski narod u vrhu prioriteta bh. vanjske politike i to su bili planovi za neka sretna vremena. Ove okolnosti su nas motivirale da promijenimo svoje rasporede i da dolaskom u Tursku pokažemo i suštinski i simbolično da čvrsto stojimo uz narod Turske i vlasti turske države", poručio je Konaković.

Podsjetio je da su u svim krizama u historiji Bosne i Hercegovine, prvi koji su priskakali u pomoć bili uglavnom predstavnici turske vlasti i “na tome smo im zahvalni“.

Konaković je podsjetio i na poplave koje su 2014. godine pogodile Bosnu i Hercegovinu.

"Turski timovi bili su među prvima ili prvi na terenu zajedno sa našim u spašavanju ljudskih života. Ponosan sam na činjenicu da je Bosna i Hercegovina među onima koji su poslali najviše ljudi u svojim spasilačkim timovima i da su se ti timovi već dokazali i spasili nekoliko ljuskih života. U poređenju sa velikim svjetskim ekonomijama mi nismo tako razvijena zemlja i snažna ekonomija, ali je naša emocija i opredjeljenje da budemo uz narod i vlasti Turske u ovom trenutku zaista neupitna", istakao je Konaković.

Naglasio je da su Bosanci i Hercegovci još jednom pokazali koliko veliko srce imaju. Posjetit će danas i Hataj, koji je pogođen razornim zemljotresima.

​AA / BHRT