Policajaca sve manje, a posla sve više :: Semberija INFO ::

 

Policajaca sve manje, a posla sve više


BANjALUKA - Odlazak radnika, penzionisanje, ali i izostanci s posla zbog bolovanja dovode do manjka kadra u policijskim agencijama na nivou BiH, zbog čega Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH traže dozvolu od Savjeta ministara za zapošljavanje 80 policajaca.

Naime, u odluci o utvrđivanju plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija BiH u 2023. godini, koja se nalazi u fazi konsultacija, navedeno je da bi redovi Direkcije za koordinaciju policijskih tijela trebalo da budu ojačani sa 50 policajaca, dok bi SIPA trebalo da zaposli 20 policajaca i deset mlađih inspektora.

U istoj odluci navedeni su i razlozi zbog kojih nadležne policijske agencije traže nova zapošljavanja, a to su odlazak radnika, prirodni odliv, penzionisanje, ali i česta bolovanja.

Tako je pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela predviđeno 1.268 zaposlenih, od čega 1.135 policijskih službenika. Međutim, u Direkciji je trenutno popunjeno 731 radno mjesto.

- Direkcija traži 50 kadeta u početnom činu policajac, koje bi od septembra iduće godine uputili na školovanje u Agenciju za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. To školovanje bi trebalo da traje do kraja marta 2025. godine - stoji u odluci.

Direkcija navodi da ima velikih problema zbog nedovoljnog broja policajaca te da će taj problem biti sve veći. Prema njihovim procjenama, do kraja ove godine biće penzionisano 17 policajaca, iduće 55, a 2025. oko 60 policajaca. Policajaca u njihovim redovima, predviđaju, biće manje i zbog sporazumnog raskida ugovora o radu, penzionisanja po osnovu invalidnosti te drugih razloga.

- Nedostatak policajaca odražava se na normalan proces rada. Takođe, zbog trenutne situacije o pitanju priliva migranata u BiH obavezni smo da određeni broj policajaca uputimo na ispomoć Graničnoj policiji. Uskraćeni smo za normalno organizovanje rada u svim dijelovima - navedeno je u Direkciji.

Pored toga, naglašavaju da je u prosjeku mjesečno na bolovanju oko 50 policajaca, a posla iz njihovih nadležnosti je sve više.

- Došlo je do povećanog obima posla iz naše nadležnosti i zbog otvaranja novih objekata diplomatsko-konzularne mreže, ali i kada je u pitanju pratnja novca Centralne banke, a znatno je povećan i obim obezbjeđenja štićenih ličnosti, tako da je novo zapošljavanje opravdano - navode u Direkciji.

S druge strane, pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji SIPA sistematizovano je 680 radnih mjesta policajaca od kojih je trenutno popunjeno svega 545.

- Upražnjeno je 135 radnih mjesta, dok su za pet policajaca donesena rješenja o prestanku radnog odnosa u ovoj godini. Pored toga, do kraja 2023. planiran je prestanak radnog odnosa za još 11 radnika - navela je SIPA.

Sa nadležnima u ovim policijskim agencijama juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt, tako da nismo dobili odgovor koliko nedostatak policajaca utiče na poslove iz njihove nadležnosti.

Granična policija

I iz Granične policije BiH u prethodnom periodu u više navrata su navodili da im nedostaje policijskih službenika. Prema posljednjim procjenama koje su stizale sa njihove adrese, potrebno im je oko 1.000 policajaca na granicama.


Glas Srpske