Nikšić otkrio: Srpska, FBiH i Srbija postigle dogovor o gradnji HE Buk Bijela :: Semberija INFO ::

 

Nikšić otkrio: Srpska, FBiH i Srbija postigle dogovor o gradnji HE Buk Bijela


Nermin Nikišić, predsjednik Vlade Federacije BiH, je u emisiji Klix Studio izjavio da je postignut dogovor oko izgradnje Buk Bijele, hidrocentrale na Drini koju bi zajedno trebalo da izgrade BiH i Srbija.

Kako je rekao Nikšić, postigao je dogovor s Radovanom Viškovićem, predsjednikom Vlade Republike Srpske, da dvije elektroprivrede u BiH dobiju po 25 odsto udjela u ovom objektu, a da Republika Srbija dobije preostalih 50 odsto.

"To je nešto što radimo da bi bilo na planu osiguranja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora", rekao je Nikšić i precizirao da je ovaj projekt važan jer će pomoći BiH da njeni privrednici nemaju smetnji prilikom izvoza svoje robe u EU koja će uskoro biti dodatno oporezovana ako se proizvodi iz energetskih izvora koji nisu obnovljivi.

"Mi ćemo po svaku cijenu nastojati da zadržimo suverenitet snabdijevanja električnom energijom kad su u pitanju Federacija i BiH. A naravno da to podrazumijeva da se i druga strana složi i da to zajedno odrade", rekao je Nikšić.

(Nezavisne)