Poznati učesnici ABA 2 lige: Ko će dobiti pozivnicu? :: Semberija INFO ::

 

Poznati učesnici ABA 2 lige: Ko će dobiti pozivnicu?



Predstojeće jeseni počet će sedma sezona ABA 2 lige, a od 14 mjesta za timove koji će se nadmetati za trofej i mjesto u jadranskoj eliti, već je popunjeno 12!

Odranije je poznato, naime, da će Bosnu i Hercegovinu predstavljati Borac Banja Luka kao finalista plej-ofa i Široki kao osvajač trećeg mjesta u prvenstvu. Predstavnici Slovenije biće Helios, koji je prošle sezone propustio priliku da se pred domaćom publikom domogne trofeja i ABA 1, i Šenčur, dok će iz Hrvatske u ABA 2 ligi nastupiti Cedevita Junior i Šibenka.

Takođe, po dva sigurna predstavnika imaju Crna Gora (Sutjeska, Podgorica), Sjeverna Makedonija (MZT – ispao iz ABA 1 lige, op.a. – i Pelister) i Srbija (Zlatibor i Spartak), a preostala dva upražnjena mjesta biće popunjena timovima koji dobiju specijalnu pozivnicu ABA lige.

Prema posljednjim informacijama, za ovo mjesto konkurišu i dva tima iz BiH – bijeljinska Budućnost, koja je u borbi za treće mjesto bh. plej-ofa poražena od pomenutog Širokog, i sarajevska Bosna Meridianbet, koja u narednoj sezoni, uz komandu novoimenovanog stratega a dosadašnjeg trenera Bijeljinaca Josipa Pandže, ima visoke ambicije.

Takođe, za jedno od preostala dva mjesta konkuriše i skopski TFT, koji je prošle sezone u drugorazrednom jadranskom takmičenju, u debitantskoj godini, bio na 11. poziciji.

Kada je riječ o bh. klubovima koji se nadaju pozivnici, Budućnost od osnivanja lige (2017. godine) nikad nije igrala u ovom takmičenju, dok je Bosna bila učesnik samo u premijernoj sezoni (2017-18), u kojoj je u konkurenciji 12 timova zauzela pretposljednje mjesto.

Inače, sistemom takmičenja, osvajač ABA 2 lige steći će pravo nastupa u višem rangu, dok će poraženi finalista u doigravanju odmjeriti snage sa pretposljednjim timom ABA 1 lige.


MONDO