POSLE FINALA KUPA SRBIJE U KOŠARCI: Kako se puni finansijski koš Zvezde i Partizana? :: Semberija INFO ::

 

POSLE FINALA KUPA SRBIJE U KOŠARCI: Kako se puni finansijski koš Zvezde i Partizana?


Жељко Обрадовић (Фото Бета/С. Ђорђевић)
Izvor: Politika

Trener „crno-belih” pokrenuo je pitanje budžeta naša dva najveća kluba, a govorio je i o tome ko od njih ima status „državnog projekta”.

Finalni meč Kupa Radivoja Koraća, odigran u Nišu u subotu uveče, u kojem je Crvena zvezda savladala Partizan sa 85:79, gotovo da je pao u drugi plan nakon konferencije za novinare koju je nakon utakmice održao trener „crno-belih”  Željko Obradović. Nenadano je najtrofejniji evropski trener obraćanje započeo pričom o budžetima naša dva najveća košarkaška kluba, kao i o tome koji od njih uživa status „državnog projekta”. U temu o finansiranju Zvezde i Partizana juče se uključio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prokomentarisao Obradovićeve navode u gostovanju na TV Prva.


– Otkad sam došao, priča se da je Partizan državni projekat. Veća laž nije izgovorena – izjavio je preksinoć u Nišu Obradović, uz apel čelnicima „crno-belih” da u javnost izađu sa podacima o finansiranju.

Na ovu „prozivku” juče se oglasio predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović. U kratkoj izjavi o klupskom budžetu i finansijskoj pomoći države rekao je da je to „genaralno tabu tema kod nas”.

– Ali, postoje podaci i u Evroligi, postoje podaci u Agenciji za privredne registre, oni su javno dostupni. Bez obzira na to, mi ćemo uskoro ponovo izaći s egzaktnim podacima o rashodima i prihodima kluba – istakao je Mijailović.

Više svetla na „tabu temu” bacio je predsednik Aleksandar Vučić. Kako je rekao za TV Prva, „ne moraju oni iz kluba da požure da govore o tome, kod nas je sve transparentno”.

– Mogao sam da se osmehujem, ali govorim sa zbiljom zato što je ovo jedan odvratan napad na državu koji se događa svaki dan, ne samo od ovog čoveka nego iz iz drugih klubova, pa i Zvezde. Bogom je dano da ste protiv države. Kad se postigne uspeh, kažu „uprkos državi”. A ništa ne bi bilo da im nema države. Možda jedan, ali pre će biti nijedan klub u Evropi nema podršku države kao Partizan i Crvena zvezda – naglasio je predsednik Vučić, a onda se osvrnuo na temu finansijskih obaveza prema državi.


 – Hoćete da vam kažem kako se plaćaju porezi? Tako što mi danas damo pare, oni sutra uplate. Osam godina Partizan ne bi igrao Evropu da nismo platili. Zvezdi nismo platili 2014. i nije igrala Evropu – precizirao je Vučić i naveo odakle je novac stizao u klubove „večitih rivala”.

– Direktan novac od države, od „Telekoma”, NIS-a, preko grada, gradskog novca, sve to jer je država tražila da budu pomognuti. Plaćamo enormne sume. Po tri puta nižoj ceni dobijaju halu Arena, izlaženje u susretu vezi s porezom, privatnike kojima država kaže da podrže klub za koji i ne navijaju. Reći ću Siniši Malom da sve te podatke pripremi. Država je uvek najlakša moneta za potkusurivanje. Najlakše je reći da su protiv države, ali je sramota reći da dobijaju pare od države i da je onaj drugi miljenik. A bez države ne bi postojali, nemojte da vas lažu! Od onih akcija za skupljanje poreza dinara nisu uplatili i to vam životom garantujem. Pogledao sam papire i dužni su šest miliona evra, a Zvezda 1,2 miliona evra poreza u košarci – istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Crvena zvezda i Partizan su dobili oko 50 miliona evra od države u poslednjih nekoliko godina, što nije slučaj ni sa jednim drugim klubom u Evropi. Takođe, najavio je da će narednih dana biti objavljeni podaci o finansijama „večitih rivala”, kada će o ovoj temi biti i više reči.