Šahovska ekipa JU OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina: Četvrti put zaredom pobjednici gradskog takmičenja u šahu :: Semberija INFO ::

 

Šahovska ekipa JU OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina: Četvrti put zaredom pobjednici gradskog takmičenja u šahu


Gradsko takmičenje osnovnih škola u šahu koje se realizuje u okviru redovnih školskih takmičenja osnovnih škola na teritoriji grada Bijeljina održano je 6. Februara 2023. godine. Na takmičenju su učestvovale šahovske ekipe iz šest osnovnih škola i to: JU OŠ „Sveti Sava“ Crnjelovo, JU OŠ „Dvorovi“ Dvorovi,  JU OŠ „Jovan Dučić“ Bijeljina, JU OŠ „Stevan Nemanja“ Bijeljina, JU OŠ „Vuk Karadžić“ Bijeljina i JU OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina, kao škola domaćin.



- Igralo se po Berger sistemu, svako sa svakim, ukupno pet kola. Šahovska ekipa naše osvojila je prvo mjesto na takmičenju četvrti put zaredom otkako je šah ponovo uveden kao sport na školska takmičenja. Naši takmičari ostvarili su sve pobjede u mečevima sa drugim školama, uz samo jednu izgubljenu šahovsku partiju, od 20 koliko su ukupno odigrali sa takmičarima ostalih škola. Za šahovsku ekipu naše škole nastupili su sljedeći učenici: Emanuel Lazić (IX5) kapiten ekipe, Vuk Solaković (VIII4), Teona Dukić (VIII4) i Jakov Perić (VII4) kao osnovni sastav, te Faruk El Chekh (IX4) i Matija Stamenković (VII4) kao rezerve i Veljko Solaković (III1). Osnovni sastav naše ekipe je ujedno proglašen i za najbolje takmičare (Emanuel Lazić 5 od 5, Vuk Solaković 5 od  5, Teona Dukić 4 od 5 i Jakov Perić 5 od 5 u pobjedama) i dobio posebne nagrade. Ovim prvim mjestom naša škola je stekla pravo nastupa na regionalnom takmičenju u okviru Malih olimpijskih igara Republike Srpske. U narednom periodu započinjemo u okviru sekcije rad sa novom grupom učenika na početnom nivou. U radu sa talentovanim učenicima imamo podršku i saradnju šahovskih klubova iz našeg grada“, istakao je nastavnik Igor Solaković, voditelj šahovske sekcije.



Drugo mjesto na ovom takmičenju osvojila je JU OŠ „Vuk Karadžić“ Bijeljina, a treće mjesto JU OŠ „Dvorovi“ Dvorovi. Tri prvoplasirane ekipe dobile su pehar, diplomu i medalje. Sudija na ovom takmičenju je bio Lalo Perić, licencirani sudija Šahovskog saveza Republike Srpske. 

- U narednom periodu planiramo da još više podržimo rad šahovske sekcije naše škole i stvorimo potrebne uslove da se što veći broj učenika uključi u rad sekcije i nauči veliku šahovsku igru koja u velikoj mjeri unaprijeđuje funkcionisanje dječijeg mozga i stvara važne preduslove za bavljenje prirodnim i tehničkim naukama. Želimo da kao škola budemo prepoznatljivi u tom smislu, da budemo svojevrsna šahovska baza i rasadnik šahovskih talenata, te da razvijamo i druge obrazovne programe koji unaprijeđuju sveukupni razvoj naših učenika ali i onih koji odaberu zajedno sa svojim roditeljima da pohađaju našu osnovnu školu“, naglasio je direktor JU Osnovne škole „Sveti Sava“, Vladimir Vulović.