ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДЈЕЧИЈЕ НЕДЈЕЉЕ: Здраво тијело, ведар дух :: Semberija INFO ::

 

ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДЈЕЧИЈЕ НЕДЈЕЉЕ: Здраво тијело, ведар дух


УГ „Отахарин“ је, пригодним програмом, на Тргу Краља Петра I Ка­рађорђевића означило почетак Дјечије недјеље 2020, која се ове године одвија под слоганом „Здраво тијело, ведар дух“. Ор­га­низатори планирају да скрену пажњу јавности на потребе дјеце и њихова права.



УГ „Отахарин“ у свом свакодневном раду на дне­вној основи пружа широк спектар социјалних услуга које су усмјерене на побољшање квалитета живота 175 дјеце из маргина­ли­зованих група.



Предсједник Удружења „Отахарин“ Драган Јоковић је истакао важност бриге о дјечијим правима, te je упознао јавност о актив­но­стима на плану оснивања Прихватилишта за дјецу без адек­ват­ног родитељског старања и дјецу која су у ризику да постану жрт­ве кривичних дјела.

- У граду Бијељина је идентификовано 58 дјеце која се налазе у про­цесу радне експлоатација, дакле принуђена су да просе, при­јављено је 18 дјечијих бракова у периоду од 2017. до 2020. го­д­и­на, а током 2019. године је 33 дјеце било жртва насиља у поро­ди­ци'', рекао је Јоковић. Уз подршку Градске управе и градоначелника Миће Мићића план је да Прихватилиште буде отворено сљедеће године.

Градоначелник Бијељине, Мићо Мићић је нагласио значај бриге о дјеци из маргинализованиг група, те је изразио пуну подршку ос­нивању Прихватилишта за дјецу без адекватног родитељског ста­ра­ња и дјецу која су у ризику да постану жртве кривичних дјела. Најавио је скоро отварање Дневног центра за дјецу са посебним потребама у новоизграђеном објекту Центра за социјални рад, чи­ме ће и ова категорија најмлађих добити свој кутак у којем ће имати квалитетну стручну подршку.

„Омбудсман за дјецу РС ће „Дјечију недјељу 2020“, као и до сада, искористити да упозна јавност са стањем у области заштите права дјеце у РС за претходну годину“, рекла је замјеница Омбудсмана за дјецу РС Јованка Вуковић и апеловала на јавност да „Дјечија нед­јеља“, када је у питању брига о правима дјеце не траје само једну седмицу, него да траје читаву годину.



Ректор Педагошког факултета у Бијељини, др Далибор Стевић се похвално изразио према друштвеном ангажману Удружења „Ота­ха­рин“ и бризи да се ромској дјеци понуди алтернатива кроз еду­кацију.

- Круна оваквог рада Удружења „Отахарин“ је Санита Сма­јић, дјевојка, Ромкиња, која студира код нас, на Педагошком фа­култету! Она је примјер који остала ромска дјеца требају сли­је­дити“, рекао је др стевић.
Навео је, такође, да ће Педагошки факулет у Бијељини ускоро потписати уговор о сарадњи са Удружењем „Отахарин“ према којем ће студенти са Педагошког факултета мо­ћи своју праксу или приправнички стаж обављати у Удружењу.
 
У склопу обиљежавања Дјечије недјеље 2020, малишани из ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“, објекат „Радост“ су прошетали градом и суграђанима дијелили поруке које су са својим родитељима направили.



Дјечија недјеља 2020. се организује уз подршку ЈИ Омбудсман за дјецу РС и Градске управе Града Бијељина, а у оквиру пројекта „Друштвена укљученост и интеграција ромске дјеце“. Циљ пројекта је унапређење друштвене укључености и квалитета жи­вота ромске дјеце и остале дјеце у ризику, кроз пуни приступ правима и заштити најбољег интереса дјетета.
                                                                                                 
​Семберија инфо - И. Гутић