ПРОИЗВОЂАЧИ КОЗЈЕГ СИРА ИЗ СУВОГ ПОЉА: Козарство је исплатив посао :: Semberija INFO ::

 

ПРОИЗВОЂАЧИ КОЗЈЕГ СИРА ИЗ СУВОГ ПОЉА: Козарство је исплатив посао


Мира са кћерком Јеленом
Мира Мијатовић из Сувог Поља већ седам година на свом породичном имању узгаја козе, пасмине „алпина“ и производи квалитетан козји сир, кисело млијеко и сурутку. 

Она тврди да је козарство исплатив посао, те да би, када би имала стадо и од педесет коза, могла продати млијеко и млијечне производе.

- Тренутно на фарми имамо десетак коза. За сада је то нама сасвим довољно. Производимо разне врсте козјег сира, млади сир, сир у маслиновом уљу, обогаћен разним зачинима. Све што неко пожели, ми то и припремимо. Купаца има, јер се потрошачи све више орјентишу на конзумирање козјег млијека и сира који се од давнина сматрају најздравијим намирницама. Тренутно немамо веће количине сира, јер је крај сезоне испаше, када наступа засушивање коза“.



Мира каже да козје млијеко кошта двије конвертибилне марке, млади козји сир по десет конвертибилних марака, док качкаваљ, у који се стављају маслине, брусница или ораси, све по жељи, кошта двадесет конвертибилних марака за килограм. За килограм младог сира треба употријебити око шест литара, док за качкаваљ треба дупло више млијека.

- У домаћинству ми помажу кћерке Јелена и Тања, које су тренутно незапослене, као и супруг Зоран. Јелена је завршила мастер на Факултету пословне економије, док је Тања докторирала на Музичкој академији у Београду. Тренутно су обје без посла, те смо се заједно укључили у овај мали породични бизнис“, каже Мира Мијатовић.                           
Семберске новине - Семберија инфо - Љ.Љубојевић