НОВЕ КАМЕРЕ РЕГИСТРОВАЛЕ ВЕЛИКИ БРОЈ ПРЕКРШАЈА: За мјесец дана у Бијељини кажњено 2.500 возача :: Semberija INFO ::

 

НОВЕ КАМЕРЕ РЕГИСТРОВАЛЕ ВЕЛИКИ БРОЈ ПРЕКРШАЈА: За мјесец дана у Бијељини кажњено 2.500 возача


Фото - Инфо Бијељина
Нове АНПР камере које су постављене у Бијељини до сада су се показале као права ствар за полицију, јер су за веома кратак период регистровале огроман број возача које су возили нерегистрована возила.

У полицијској управи Бијељина рекли су за ИнфоБијељина да су само у новембру ове камере евидентирале 2.454 прекршаја.

Раденко Кнезевић, инспектор Сектора полиције, појаснио нам је да је до сада на подручју Бијељине постављено девет АНПР камера, од планираних 16.

- У току је реализација прве фазе пројекта постављања видео надзора гдје је постављено 59 камера на 31 локацији, а у плану је да буде инсталирано 137 камера. Камере ће искључиво бити у функцији надзора и подићи ће ниво безбједности грађана - истакао је Кнежевић.

У министарству унутрашњих послова је Републике Српске, раније је речено да су у сарадњи с градовима/општинама у оквиру пројекта „Безбједан град“, успоставили у 27 локалних заједница системе видео-надзора јавних површина, а у току је успостављање система видео надзора у 16 локалних заједница у Републици Српској.

Истакли су да је на подручју Бањалуке и Бијељине у току инсталирање камера у оквиру система видео надзора, што би требало да буде завршено до краја године. 

Према њиховим ријечима битно је напоменути да неке од камера у оквиру овог система које се инсталирају имају могућност аутоматског препознавања регистарских таблица (АНПР камере), док камере немају могућност детекције прекршаја кориштења мобилног телефона и невезивања безбједносног појаса у возилу.

– Такође, ове камере немају могућност препознавања лица (face recognition). Напомињемо да камере имају могућност аутоматског препознавања регистарских ознака, на основу чега се, у случају истека регистрације моторног возила, обрађује прекршај који се односи на нерегистрована возила и тај прекршајни налог се упућује поштом на кућну адресу особе на коју је возило регистровано. Полицијска станица прекршај региструје само једном у 24 сат. Није могуће да се исти евидентира неколико пута у току дана и да се за један дан изда више прекршајних налога по истом основу, у смислу да су евидентирани видео камерама на подручју града – појаснили су раније у полицији.

​Инфо Бијељина