"ЧИТАЛИШТЕ": ПРОМОЦИЈА ЧИТАЊА У СВИМ ЖИВОТНИМ ДОБИМА :: Semberija INFO ::

 

"ЧИТАЛИШТЕ": ПРОМОЦИЈА ЧИТАЊА У СВИМ ЖИВОТНИМ ДОБИМА


Народна библиотека "Филип Вишњић" у Бијељини, у оквиру програма "Креативна конзумација културе", покреће и "Читалиште" за породице које очекују новог члана или имају дјецу до три године с циљем промоције читања и популаризације књиге од најраније доби.
 
"У овим активностима примарна група су млади родитељи и рад на подизању свијести о значају читања од најраније доби, пренаталне, па до 36 мјесеци живота, као и коришћења библиотечких услуга", наводи се у најави из Библиотеке.
 
Заинтересовани се могу пријавити на мејл [email protected] до 28. децембра у 18.00 часова, а први састанак биће одржан 29. децембра преко апликације "Зум" у 18.00 часова.
 
"Библиотека се на овај начин показује као мјесто породичног дружења и окупљања, даје се значај појединцу, а програм је креиран у 16 везаних креативно-читајућих састанака након којих родитељи и њихови најмлађи добијају информација о раном развоју читања, оспособљавају се за коришћење свих библиотечких ресурса, стичу вршњачка познанства и мијењају искуства читања и доживљаја које пролазе користећи се посебним жанром сликовнице у 21. вијеку и педагошко-психолошке литературе приручног фонда, као и њима сродне електронске изворе", поручују из Библиотеке.
 
Истиче се да култура породичне посјете библиотеци може бити изузетно значајна за доживотно напредовање, али и емотивно-когнитивни раст здраве породице.
 
Библиотекар Јелена Калајџија у изјави Срни наводи да програм "Креативна конзумација културе" представља допринос Библиотеке у намјери да се култура отргне непрепознавању и забораву и да се врати на траг потребе.
 
Према њеним ријечима, ово отварање Библиотеке према трудницама и родитељима најмлађих треба да изгради свијест о овој установи културе као породичном мјесту.
 
"Природно је да идемо код љекара и чувамо здравље, идемо у продавницу да нешто купимо, у парк да се играмо, али идемо и у Библиотеку да се духовно надограђујемо и сазнајемо оно што није уско везано само за школски програм", каже Калајџија.
 
Она истиче да породица, као нуклеус друштва, треба да осјети и прихвати Библиотеку као свој домаћи простор, а Библиотека има и посебну улогу да читаоцу пружи квалитетан садржај.
 
Бијељинско "Читалиште" за средњошколце настало је 2016. године, годину касније и за основце, по узору на новосадски "Књижевни клабинг" као примјер добре праксе који омогућава љубитељима књиге да уживо размијене читалачка искуства о књигама које заједно проберу.
 
Одабрана књига чита се до мјесец дана, а сусрети су отвореног типа и одржавају се у просторијама Народне библиотеке "Филип Вишњић" у Бијељини, док ће "Читалиште" за породице које очекују принову или имају дјецу до три године бити одржавано посредством интернет апликације, због мјера епидемиолошке заштите током пандемије вируса корона.
 
Дјечије одјељење Народне библиотеке "Филип Вишњић" има више од 5.446 чланова.

 
Izvor: Srna