ВРТИЋАНЦИ ОБИЉЕЖИЛИ 22. МАРТ, МЕЂУНАРОДНИ ДАН ВОДА :: Semberija INFO ::

 

ВРТИЋАНЦИ ОБИЉЕЖИЛИ 22. МАРТ, МЕЂУНАРОДНИ ДАН ВОДА


Међународни дан вода, који се већ 29 година обиљежава широм свијета, обиљежили су и малишани најстарије бијељинске предшколске васпитно-образовне установе, Дјечијег вртића ,,Чика Јова Змај“. Тог дана су им у посјету дошли представници Јавне установе ,,Воде Српске“ и донијели пригодне поклоне.
 
Како су истакли у вртићу, активности везане уз воду проводе се од дјететовог првог доласка у ову предшколску васпитно-образовну установу, па све до поласка у школу. Већ код прања руку дјецу уче да кад оперу руке затворе славину, а приликом прања зуба подстиче их се да се користе чашом, како вода не би текла непотребно.

 
-Чувајте воду, она је наше највеће богатство, поручили су представници јавне установе ,,Воде Српске“ који су сваком малишану уручили и по едукативну публикацију која говори о значају воде. Најмлађим суграђанима су на занимљив и њима разумљив начин указали колико вода значи људима, у њиховим домаћинствима, школама, вртићима и на радним мјестима, колико значи за узгој хране, за пољопривреду и индустрију, као и очување природе. Указали  су да је живот човјека немогућ без воде и да је због тога од непроцјењиве важности заштита воде као ресурса од којег зависи опстанак човјечанства, јер, вода је живот.
 
-Република Српска располаже значајним водним богатством, а најважнији задатак нашег друштва је да сачува обновљиве изворе квалитетне воде за будуће генерације. То се може постићи само кроз очување животне средине, смањење загађења и рационално кориштење воде“, изјавио је директор ,,Вода Српске“ Мирослав Миловановић.   
 
Овом приликом је наведено и да тема Свјетског дана вода 2021. године говори о томе шта вода значи људима, о истинској вриједности воде и на који начин људи могу да заштите и сачувају воду као витални ресурс.  
 
У вртићу ,,Чика Јова Змај“ захвални су на овој посјети и поклонима који су стигли из ,,Вода Српске“, а госте су дочекали наоружани знањем о води.
 
-С малишанима проводимо активности чији су циљеви освјештавање о улози воде у свакодневном животу људи, као и о важности штедње и спречавања загађивања. Оваквим активностима важно нам је подстицати еколошку свијест и позитиван однос према околини код дјеце, истраживачким активностима стварати искуства о узрочно-последичним везама у природи, те омогућити дјеци активности у којима нешто уочавају, претпостављају, процјењују и сами проналазе рјешења, истиче директор Дјечијег вртића ,,Чика Јова Змај“ Славиша Вујановић који каже да у овој установи велику пажњу поклањају еколошким темама, а поред обиљежавања Свјетског дана вода издваја и дугогодишње учешће у еколошкој акцији ,,Април- мјесец чистоће“.

Семберија инфо

 
                                           
 
.