ГРАДОНАЧЕЛНИК ЉУБИША ПЕТРОВИЋ РАЗГОВАРАО СА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА :: Semberija INFO ::

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЉУБИША ПЕТРОВИЋ РАЗГОВАРАО СА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА


Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, са сарадницима из Одјељења за пољопривреду, разговарао је са пољопривредним произвођачима, представницима удружења пољопривредника и представницима пољопривредних задруга о мјерама подршке пољопривредној производњи у Семберији које се тренутно налазе у фази израде.
Стеван Тривковић, вршилац дужности начелника Одјељења за пољопривреду изјавио је да су пољопривредници упознати са програмом развоја пољопривреде и села у наредне три године, очекујући приједлоге и сугестије од пољопривредника које ће бити уграђене у нацрт програма трогодишњих мјера.

„Стратешки оквир у којем се крећемо је развој сектора сточарства, производње воћа и поврћа, те сектора руралног развоја. Наш циљ и жеља је да дођемо до буџета за пољопривреду од шест одсто укупног градског буџета“, нагласио је Тривковић.


Слободан Петрић, у име Удружења произвођача свиња РС, изјавио је да пољопривредни произвођачи нису оптимисти да ће буџет за пољопривреду достићи планираних шест одсто, али да помаци у републичком буџету постоје у том правцу.

„Имали смо интервентни откуп свиња у прошлој години и једну интервенцију у јануару и фебруару ове године, у износу од 50 КМ од ресорног министарства. Што се тиче Аграрног буџета града Бијељина, лимит је сведен на 1.000 КМ, што представља минимална средства за субвенције у свињогојству. Предложили смо да се формира буџетска резерва, јер се сваке године јављају проблеми у неком од пољопривредних сектора“, изјавио је Петрић, изразивши наду да ће градски пољопривредни буџет бити повећан за неких 500.000 КМ, у односу на прошлогодишњи.
Саво Бакајлић, предсједник Регионалног удружења села Семберије и Мајевице поздравио је најаву градоначелника Петровића да се чешће организују овакви састанци, јер су пољопривредни произвођачи у прошлој години били угрожени на више начина.

Мићо Живић, предсједник Пољопривредне задруге „Повртларство“  нагласио је могућност кориштења предприступних европских фондова у пољопривреди, истакавши да  се са добром пословном идејом може успјети.

Младен Савић је говорио у име повртлара о скупим репроматеријалима и недостатку радне снаге у пољопривреди, док је Горан Симић из Велике Обарске  говорио о потреби пружања подршке малим пољопривредним произвођачима.
Градоначелник Љубиша Савић посебно је нагласио потребу усмјеравања буџетских средстава на развој малих и средњих пољопривредних произвођача, истакавши да је опредјељење Градске управе да се креће у правцу остварења аграрног буџета од шест одсто. Он је том приликом подржао идеју формирања „аграрне резерве“ која би служила за откуп пољопривредних тржних вишкова.

Семберија инфо