ДАНАС ЈЕ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ЕПИЛЕПСИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС ЈЕ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ЕПИЛЕПСИЈЕ


Епилепсија не мора бити хендикеп

Данаа је дан када људи носе љубичасто да би пружили подршку обољелима од епилепсије. Љубичаста је интернационална боја, а повезује се са осјећањем усамљености који је често посљедица друштвене стигматизације и изолације обољелих од епилепсије.

Први пут се и бијељинска болница укључује у овај пројекат, те овим текстом покушава скренути пажњу нашег друштва на једну велику популацију суграђана који болију од епилепсије, а који су најчешће због неупућености и страха људи од болести, како обољелих од епилепсије /страх од пада у јавности/, тако и од људи који не болују од епилепсије. Свака криза свијести је пропратно стање са грчењем, угризом за језик или усну, пјеном на устима, крварењем, умокравањем, дефекацијама и најчешће изазива панику међу посматрачима.

Ни сама болест, а у посљедње вријеме, ни терапија не доводе до когнитивног пропадања, нити би требало да спутавају пацијенте у свакодневном животу.

Постоје одређена ограничења у професионалном животу (рад на висини, професионално управљање моторним возилима, рад близу воде, рад близу отвореног извора ватре, рад са оружјем), док у свакодневном животу нема ограничења.

Ово је мали покушај да упознамо општу популацију са болести која нас прати од постанка људске врсте, која је распрострањена и не мора бити хедикеп за људе који болују од те болести.

-Позивамо Вас да нам се придружите активним судјеловањем, ношењем љубичастог код куће, на послу, на улици или у школи, 26. марта, пружите подршку обољелима од епилепсије, уз поруку да ширењем знања о епилепсији рушимо зидове и баријере које имају наши суграђани који болују од ове болести’’, наведено је у тексу Бијељинске болнице.