ЛОПАРЕ: ОБУКА ТИМА ЗА МЕНАЏМЕНТ ЕНЕРГЕТСКЕ ТРАНЗИЦИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ: ОБУКА ТИМА ЗА МЕНАЏМЕНТ ЕНЕРГЕТСКЕ ТРАНЗИЦИЈЕ


У Лопарама је одржана обука Тима за менаџмент енергетске транзиције у оквиру Линк – мреже за локални инклузивни ниско-карбонски развој.
Учешће на обуци су узели представници општине, Основне школе „Свети Сава“, Јавног комуналног предузећа „Водовод“ и Јавног комуналног предузећа „Чистоћа“ из ове локалне заједнице.
Према ријечима Жељка Керовића, начелника за привреду и друштвене дјелатности општине Лопаре концепт ЛИНК развоја подразумјева политике и мјере односно пројекте, који поред тога што доприносе одрживом развоју, на основу принципа паметног управљања природним и енергетским ресурсима, заштите и управљања околином те употребе чисте енергије из обновљивих извора, истовремено доприносе одрживом социјално-економском развоју локалне заједнице.



„Пројекат је резултат активности прошлогодишње фазе ЛИНК пројекта током које је потписан споразум којим је формирана прва /Link.net/ мрежа коју чине општине Лопаре, Теслић и Тешањ и град Грачаница“, додао је Керовић.
Дугорочна одрживост пројекта је осигурана успостављањем функционалних локалних Тимова за менаџмент енергетске транзиције /ТМЕТ/ који су оспособљени да самостално идентификују, припремају и реализују пројекте енергетске транзиције.
Према потписаном споразуму челника наведених локалних заједница мрежа ће функционисати у наредне 4 године.
На основу евалуације примијењених метода и техника биће израђен план потребне подршке овој мрежи у наредне три године и оствриће се контакти са потенцијалним партнерима и донаторима за наставак подршке пројекту.
Пројектни тим ће пружати савјетодавну подршку приликом успостављања и организације рада ове мреже.
Овај пројект реализују Центар за екологију и енергију из Тузле и РеСЕТ /ReSET/, у кооперацији са Фондацијом Хajнрих Бeл /Heinrich B⍤ll/, уз подршку Фонда Отворено друштво БиХ.