БИЈЕЉИНСКА БОЛНИЦА НАБАВИЛА НАЈСАВРЕМЕНИЈИ ДЕРМОСКОП :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНСКА БОЛНИЦА НАБАВИЛА НАЈСАВРЕМЕНИЈИ ДЕРМОСКОП


У циљу побољшања услуга својим корисницима ЈЗУ Болница "Свети Врачеви" Бијељина  набавила је најсавремењи дермоскоп за рано откривања карцинома коже. Апарат посљедње генерације америчке фирме "Canfild" у значајној мјери ће олакшати дијагностику свих туморских промјена на кожи (кератоза, дерматофиброма, хемангиома, базоцелуларних, односно планоцелуларних карцинома и других промјена).



"Наша установа је дуго чекала на овај апарат и захваљујући, прије свега, залагању директора Болнице проф. др Златка Максимовића, који је имао слуха за потребе Службе за дерматологију, ми смо данас добили дермоскоп најсавременије генерације са могућношћу дигиталног мапирања", изјавила је прим. др Нела Митровић, помоћник директора за медицинске послове Болнице "Свети Врачеви". Она је навела да је дермоскопија најзначајнија за рано откривање меланома, рака коже, који спада у групу најагресивнијих малигних тумора и најрезистентнијих на терапију.



Према ријечима шефа  Службе за дерматологију бијељинске болнице др Мирице Стојисављевић индикације за дермоскопски преглед поставља дерматолог након клиничког прегледа, а на пацијентима је да све промјене на кожи на вријеме уоче и правовремено се јаве љекару. Она је навела да је могућност дермоскопа да разграничава малигну од бенингне лезије, па чак и да омогући дијагностику неких других обољења у склопу дерматологије, који нису туморског поријекла.



"Услуга дерамтоскопије биће доступна свим нашим осигураницима, преко упутнице од породичног љекара, али и неосигураним лицима по цијени утврђеној нашим правилником, а која је веома популарна," истакла је др Стојисављевић.

Она је навела да је раним откривањем малигних тумора коже стопа преживљавања далеко већа, поредећи податке из Европе гдје се меланом открива у фази дебљине од 1 мм, док је код нас 3 мм. Сваке године у свијету се биљежи раст новообољелих од карцинома коже за 4 одсто, а  најчешћи фактори ризика су ултравиолетно зрачење, употреба соларијума и генетски фактори.