У ЈАГОДЊАКУ РАДОВАНОВИЋА ПОЧЕЛА БЕРБА ЈАГОДЕ :: Semberija INFO ::

 

У ЈАГОДЊАКУ РАДОВАНОВИЋА ПОЧЕЛА БЕРБА ЈАГОДЕ


Берба јагоде, сорти “клер” и “џоли”, у јагодњаку Радовановића у Великој Обарској код Бијељине касни десетак дана. Чедомир Радовановић, узгајивач јагоде и трешње, који се овом производњом бави већ девету годину, каже да берба јагоде траје већ четири до пет дана и да је добра околност што ових дана нема кише.

“У прошлој години, у ово вријеме, пратила нас је киша. Имамо јагоду на површини од девет дунума. Плодови су првокласни, крупни и сочни. Мања штета на приносу је могућа, због мартовских и априлских хладних дана. На пијаци јагоду продајемо по цијени од 3,5 до четири КМ и то је реална цијена јагоде. Поскупјела је производна цијена јагоде, као и радна снага. Килограм брања сада кошта око 70 пфенига.

Комплетан репроматеријал, фолије, средства за прихрањивање, системи за заливање, све је у протеклих годину и по дана поскупјело. Раније је производна цијена јагоде, са трошковима бербе, износила око једну КМ. Тренутно само трошкови производње износе око 1,7 КМ”, каже Радовановић, истичући да покушава мијењати навике купаца, пребацујући се на паковања од 500 грама.


“ Још увијек имамо стечене навике да се јагоде на пијаци купе лопатицом, убацују у пластичне врећице, што неминовно доводи до одбацивања значајног процента плодова, као неупотребљивих. Мој став је да купац треба да добије квалитет и да нема потребе да одбацује било шта од онога што је купио”.

 Радовановић каже да сезонске раднике плаћа од 40 до 45 КМ дневно, што је солидна дневница за рад од шест до осам сати дневно. И сезонским радницима одговара такав начин рада, јер се могу посветити и својим приватним обавезама током дана.

Радовановићи имају и засад трешње на површини од једног хектара.  Дуготрајни хладни период оставиће извјесне посљедице на род трешње, јер је и опрашивање цвјетова било слабије од уобичајеног.

“ Очекујем да ће род трешње бити, такође, мањи за двадесетак одсто од очекиваног. Имамо више сорти трешње, као што је “кармен”, “кордиа”, “регина” и “сунбурст”. То су позније сорте трешње које ћемо брати у јуну. У наредном периоду ћемо се, вјероватно, више посветити узгоју трешње и проширивању воћњака, јер трешња увијек има изузетно добру цијену на тржишту”, каже Радовановић.
 Љ.Љ.
Семберија инфо