Откуп пшенице у Млину Павловић: Док траје жетва, не гледа се на радно вријеме :: Semberija INFO ::

 

Откуп пшенице у Млину Павловић: Док траје жетва, не гледа се на радно вријеме


Откуп пшенице  увелико траје и у Млинскопрерађивачком предузећу “Млин Павловић” из Црњелова. Ради се ударнички, не гледа се на радно вријеме. Свакодневно у силосе “Млина Павловић” складишти  се од 600 до 700 тона  овогодишњег рода пшенице.



Славко Мирчић, пословођа у овом предузећу каже да је просјечан род пшенице у овом дијелу Семберије од осам до 8,5 тона.

“Радимо од раног јутра до касних вечерњих сати. Задовољни смо хектолитарском тежином која износи од 70 до 83, док влага износи од 12 до 14 одсто. Преузећемо сву пшеницу коју ратари довезу у наш млин и платићемо је по 37 пфенига”, каже Мирчић.



Сандра Јосиповић, технолог у “Млину Павловић”, каже да је задовољна хектолитарском тежином зрна, док је проценат протеина у пшеници изузетно низак.

“Имамо пшеницу  у којој протеин износи 6,6, што је недовољно, у односу на протеин у јечму и кукурузу, који је значајно већи.  Добијемо и пшеницу гдје садржај протеин износи око једанаест одсто, али је такве пшенице изузетно мало”, каже Сандра Јосиповић, истичући да ће у овогодишњој пшеници проблем представљати недостатак протеина и глутена, тако да је неминован увоз одређених количина пшенице да би се побољшао  квалитет брашна.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
Фото - Б. Милошевић