НЕПРЕСТАНА БОРБА ЗА БОЉИ ПОЛОЖАЈ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ :: Semberija INFO ::

 

НЕПРЕСТАНА БОРБА ЗА БОЉИ ПОЛОЖАЈ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ


У оквиру пројекта „Заједнице различитих, али равноправних грађана“ Коалиција организација особа са инвалидитетом Града Бијељине „КОЛОСИ“ данас је организовала Округли сто на тему „Сва лица приступачности 2“. Поред представника невладиног сектора са подручја града Бијељина догађају су присуствовали и представници Градске управе града Бијељина, Канцеларије омбудсмена за дјецу Републике Српске, ЈЗУ Дома здравља Бијељина и бијељинског Центра за социјални рад.


Пројекат „Заједнице различитих, али равноправних грађана“ се раелизује под покровитељством ЕУ а има за циљ оснаживање организација цивилног друштва у БиХ како би постигли већи ниво њихове укључености у процесу европских интеграција у оном дијелу који се односи на повећање друштвене укључености и недискриминације особа са инвалидитетом.

-Кампања „Равноправно-различити“ указује на изазове и проблеме у инклузији лица са инвалидитетом и заговара побољшавање њиховог статуса кроз сарадњу са локалним властима у пет бх. градова: Сарајеву, Бања Луци, Тузли, Бијељини и Требињу“, рекао је Амир Мујановић, водитељ пројекта „Заједнице различитих, али равноправних грађана“.

Пројекат је почео са реализацијом првог новембра 2018. године и траје три године. У склопу округлог стола „Сва лица приступачности 2“ анализиран је напредак у области приступачности особа са инвалидитетом на подручју Града Бијељина од почетка имплементације пројекта.

-Конкретни резултати овог пројекта на подручју нашег града су: изграђен је лифт у Дому здравља, стављено је у употребу електрично ауто које служи за превоз особа са инвалидитетом, приступ Градском парку је прилагођен (и) за особе са инвалидитетом, изграђено је инклузивно игралиште, теретана на отвореном, у сарадњи са Спортско риболовачким друштвом „Риба“, на локалитету Швапска ада, изградили смо платформу за пецање намјенски прилагођену за особе са инвалидитетом, у ОШ „Свети Сава“ је изграђена приступна рампа залагањем, морам то нажалост да истакнем, лично директора школе. Кажем нажалост, јер тај посао треба да раде институције. На подручју града Бијељина имамо око 10.000 особа са инвалидитетом. Око 1.000 њих су тешко покретна лица. На данашњем округлом столу ћемо од свих учесника чути мишљења и приједлоге како осигурати бољи положај особа са инвалидитетом а затим ћемо наше закључке доставити надлежним институцијама на даљу реализацију“, рекао је Милорад Јовић, секретар Коалиције „КОЛОСИ“ Бијељина.

У оквиру данашњег програма планирано је да се у периоду од 18 до 21 часа, на Градском тргу одржи интерактивна улична акција са циљем упознавања грађана са потешкоћама са којима се сусрећу особе са инвалидитетом у својој свакодневици.
     
И.Гутић
Семберија инфо